Skip to main content

MERAH

Assalamualaikum

Aku suka warna merah sejak dari sekolah rendah. Maybe rumah sukan aku warna merah la kot. Tapi dalam banyak banyak barang aku, tak de pulak yang kale merah. Waima gincu merah pon tak de. So i decide to baked a cake. Yeahh ! RED VELVET .

cake aku gongak sebab manis sangat kot, hehe

frosting perlu lebih banyak di tengah tengah baru beshh


okayy la


tapi kan kan kan

I CANT BAKEd A CAKE ! for the first time :(

rasa tak sedap
something goes wrong
tak tau ape yang kurang
apa yang lebih

tekstur cake bole tahan okay
tak bederai
mampat
sejuk
lembut
gebu

tapi kenapaaa?!

Ouh ! maybe
aku derhaka dengan resepi
suke suki add/less bahan bahan
sebab tak de penimbang
so ikot tekak maen agak je
aku kurang bergumbira semasa mengayak tepong
akibat kipas kat dapor rosak.
SIGH

Or maybe sebab aku penah makan red velvet cake yang super duper sedap
murah 1 kg for rm35
so bile nak compare dengan cake air tangan sendiri
rase LOSER.

Terus rase heart broken macam orang putus cintakk okay bile cake kau tak sedap. So I learnt from my lesson. Kalau nak baked any type of cake make sure bahan bahan tepat and ikot sukatan. Sangat penting !
Unless kalau kau da memang bapak terer buat cake , pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros.
hahaha
__________________________________________________________________________

okayy resepi aku ikot Aunty Nani Rostam, resepi dia lain sikit dari yang lain, tapi aku nasihatkan korang yang first time baru nak belajar  baked Red Velvet macam aku rajin rajin tengok resepi orang lain jugak. So that nanti korang lagi kreatif nak menambahkan ke-sedapan, ke-empukan dan ke-lazatan your cake.

 Topping
250 cream cheese + 250 mascarpone dipukul kembang. mascarpone nie bapak mahal !
Masukan 1 cawan gula aising (brand King make sure diayak dulu) + 1 sudu teh esen vanilla dipukul sebati.
Masukan 300 ml non dairy whipping cream (sedikit demi sikit). Pukul sebati and simpan dlm peti sejuk.

Cake

A)  
240ml Buttermilk + 2 sudu the pewarna merah tuang dlm mangkuk.Rendam selama 10 minit. Ketepikan.
Kalau takde buttermilk, amik 240 ml susu cair tambah 2 sudu teh cuka.Perap for 10 minute.

B) 
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu makan cocoa powder  (bahan bahan ini diayak dahulu dan disatukan)

C) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan 1 sudu soda bikarbonat. Ketepikan.

Cara-cara :

Pukul kembang 150 butter lurpak dan 100 gula castor dan 200 gula perang dan 1 sudu teh esen vanilla. Masukan 2 biji telur (satu demi satu). Pukul kembang. Masukan sikit bahan B dan diselang selikan dengan bahan A. Lastly masukan bahan C.

Bakar cake dalam oven (panaskan oven 10 min dulu)  pada suhu 160c selama  20 minit.

Cake da masak tunggu sejam dulu sebelum letak topping. Then bole simpan dlm peti sejuk. Durasi membuat cake selama 2 jam dan membasuh peralatan masak jugak 2 jam. Part tu paling malasss sekaliii.

Selamat mencuba ! 
aku? dua tahun lagikk kot, hehe

Disebabkan terlalu keciwa dengan diri sendiri akibat kek yang tak menjadi maka projek penyelidikan tertangguh buat sementara waktu. Harap maklong. Okay bai.






Comments

  1. hahaha lawak la ayat kak ain. pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros. ;D

    ReplyDelete
  2. waa sedapnyaaa....
    jemput singgah blog sy dear..;)

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…