aNak muRid cikGu

Wednesday, October 31

MERAH

Assalamualaikum

Aku suka warna merah sejak dari sekolah rendah. Maybe rumah sukan aku warna merah la kot. Tapi dalam banyak banyak barang aku, tak de pulak yang kale merah. Waima gincu merah pon tak de. So i decide to baked a cake. Yeahh ! RED VELVET .

cake aku gongak sebab manis sangat kot, hehe

frosting perlu lebih banyak di tengah tengah baru beshh


okayy la


tapi kan kan kan

I CANT BAKEd A CAKE ! for the first time :(

rasa tak sedap
something goes wrong
tak tau ape yang kurang
apa yang lebih

tekstur cake bole tahan okay
tak bederai
mampat
sejuk
lembut
gebu

tapi kenapaaa?!

Ouh ! maybe
aku derhaka dengan resepi
suke suki add/less bahan bahan
sebab tak de penimbang
so ikot tekak maen agak je
aku kurang bergumbira semasa mengayak tepong
akibat kipas kat dapor rosak.
SIGH

Or maybe sebab aku penah makan red velvet cake yang super duper sedap
murah 1 kg for rm35
so bile nak compare dengan cake air tangan sendiri
rase LOSER.

Terus rase heart broken macam orang putus cintakk okay bile cake kau tak sedap. So I learnt from my lesson. Kalau nak baked any type of cake make sure bahan bahan tepat and ikot sukatan. Sangat penting !
Unless kalau kau da memang bapak terer buat cake , pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros.
hahaha
__________________________________________________________________________

okayy resepi aku ikot Aunty Nani Rostam, resepi dia lain sikit dari yang lain, tapi aku nasihatkan korang yang first time baru nak belajar  baked Red Velvet macam aku rajin rajin tengok resepi orang lain jugak. So that nanti korang lagi kreatif nak menambahkan ke-sedapan, ke-empukan dan ke-lazatan your cake.

 Topping
250 cream cheese + 250 mascarpone dipukul kembang. mascarpone nie bapak mahal !
Masukan 1 cawan gula aising (brand King make sure diayak dulu) + 1 sudu teh esen vanilla dipukul sebati.
Masukan 300 ml non dairy whipping cream (sedikit demi sikit). Pukul sebati and simpan dlm peti sejuk.

Cake

A)  
240ml Buttermilk + 2 sudu the pewarna merah tuang dlm mangkuk.Rendam selama 10 minit. Ketepikan.
Kalau takde buttermilk, amik 240 ml susu cair tambah 2 sudu teh cuka.Perap for 10 minute.

B) 
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu makan cocoa powder  (bahan bahan ini diayak dahulu dan disatukan)

C) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan 1 sudu soda bikarbonat. Ketepikan.

Cara-cara :

Pukul kembang 150 butter lurpak dan 100 gula castor dan 200 gula perang dan 1 sudu teh esen vanilla. Masukan 2 biji telur (satu demi satu). Pukul kembang. Masukan sikit bahan B dan diselang selikan dengan bahan A. Lastly masukan bahan C.

Bakar cake dalam oven (panaskan oven 10 min dulu)  pada suhu 160c selama  20 minit.

Cake da masak tunggu sejam dulu sebelum letak topping. Then bole simpan dlm peti sejuk. Durasi membuat cake selama 2 jam dan membasuh peralatan masak jugak 2 jam. Part tu paling malasss sekaliii.

Selamat mencuba ! 
aku? dua tahun lagikk kot, hehe

Disebabkan terlalu keciwa dengan diri sendiri akibat kek yang tak menjadi maka projek penyelidikan tertangguh buat sementara waktu. Harap maklong. Okay bai.






2 comments:

  1. hahaha lawak la ayat kak ain. pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros. ;D

    ReplyDelete
  2. waa sedapnyaaa....
    jemput singgah blog sy dear..;)

    ReplyDelete

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi