Skip to main content

MERAH

Assalamualaikum

Aku suka warna merah sejak dari sekolah rendah. Maybe rumah sukan aku warna merah la kot. Tapi dalam banyak banyak barang aku, tak de pulak yang kale merah. Waima gincu merah pon tak de. So i decide to baked a cake. Yeahh ! RED VELVET .

cake aku gongak sebab manis sangat kot, hehe

frosting perlu lebih banyak di tengah tengah baru beshh


okayy la


tapi kan kan kan

I CANT BAKEd A CAKE ! for the first time :(

rasa tak sedap
something goes wrong
tak tau ape yang kurang
apa yang lebih

tekstur cake bole tahan okay
tak bederai
mampat
sejuk
lembut
gebu

tapi kenapaaa?!

Ouh ! maybe
aku derhaka dengan resepi
suke suki add/less bahan bahan
sebab tak de penimbang
so ikot tekak maen agak je
aku kurang bergumbira semasa mengayak tepong
akibat kipas kat dapor rosak.
SIGH

Or maybe sebab aku penah makan red velvet cake yang super duper sedap
murah 1 kg for rm35
so bile nak compare dengan cake air tangan sendiri
rase LOSER.

Terus rase heart broken macam orang putus cintakk okay bile cake kau tak sedap. So I learnt from my lesson. Kalau nak baked any type of cake make sure bahan bahan tepat and ikot sukatan. Sangat penting !
Unless kalau kau da memang bapak terer buat cake , pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros.
hahaha
__________________________________________________________________________

okayy resepi aku ikot Aunty Nani Rostam, resepi dia lain sikit dari yang lain, tapi aku nasihatkan korang yang first time baru nak belajar  baked Red Velvet macam aku rajin rajin tengok resepi orang lain jugak. So that nanti korang lagi kreatif nak menambahkan ke-sedapan, ke-empukan dan ke-lazatan your cake.

 Topping
250 cream cheese + 250 mascarpone dipukul kembang. mascarpone nie bapak mahal !
Masukan 1 cawan gula aising (brand King make sure diayak dulu) + 1 sudu teh esen vanilla dipukul sebati.
Masukan 300 ml non dairy whipping cream (sedikit demi sikit). Pukul sebati and simpan dlm peti sejuk.

Cake

A)  
240ml Buttermilk + 2 sudu the pewarna merah tuang dlm mangkuk.Rendam selama 10 minit. Ketepikan.
Kalau takde buttermilk, amik 240 ml susu cair tambah 2 sudu teh cuka.Perap for 10 minute.

B) 
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu makan cocoa powder  (bahan bahan ini diayak dahulu dan disatukan)

C) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan 1 sudu soda bikarbonat. Ketepikan.

Cara-cara :

Pukul kembang 150 butter lurpak dan 100 gula castor dan 200 gula perang dan 1 sudu teh esen vanilla. Masukan 2 biji telur (satu demi satu). Pukul kembang. Masukan sikit bahan B dan diselang selikan dengan bahan A. Lastly masukan bahan C.

Bakar cake dalam oven (panaskan oven 10 min dulu)  pada suhu 160c selama  20 minit.

Cake da masak tunggu sejam dulu sebelum letak topping. Then bole simpan dlm peti sejuk. Durasi membuat cake selama 2 jam dan membasuh peralatan masak jugak 2 jam. Part tu paling malasss sekaliii.

Selamat mencuba ! 
aku? dua tahun lagikk kot, hehe

Disebabkan terlalu keciwa dengan diri sendiri akibat kek yang tak menjadi maka projek penyelidikan tertangguh buat sementara waktu. Harap maklong. Okay bai.






Comments

  1. hahaha lawak la ayat kak ain. pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros. ;D

    ReplyDelete
  2. waa sedapnyaaa....
    jemput singgah blog sy dear..;)

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

UKM

Assalamualaikum & Good day, 
Kita mulakan dengan Bismillah disudahi dengan Alhamdulillah, begitu lah sehari dalam hidup kita mudah mudahan dirahmati Allah~~~ (by Raihan) Eh

Tiga tahun di UKM. At the very last moment, aku sengih manjang start masuk DECTAR. First time masuk masa ikrar pelajar 2014. Memandangkan aku second intake so tak dapat le attend orientasi. Masa tu janji dengan diri sendiri bertahan untuk tga tahun je lagi. Alhamdulillah, janji ditepati hehehe Rasa bahagia sebab tak sangka dapat peluang merasa masuk dewan konvo dengan Mak Abah once again. Lagi lagi bila rasa give up banyak kali. Rasa puas bila dapat achieve something big. Ye lah benda susah nak dapat so bila dah dapat rasa macam tak percaya. Masa Diploma dulu rasa sebak nak menangis sebab kat UPSI enjoy sangat study. Alhamdulillah. Tah kenapa this time bila naik tangga pentas tetiba jantung degup laju woi. Bila dah bergerak ke check point memasing aku dah ready dalam kepala senyum-tunduk hormat-diri tegak-amik…
Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

POWER ke?

Hi Good day! #nowlistening Power by EXO 😍😍😍😍 (Now I'm officially EXO-L weehoo!)
Bila ingat balik sepanjang tahun 2017 yang berbaki lagi dua bulan lebih ni, macam macam benda yang jadi. Final year hits me very hard! Tak lah frust lagi pun sekarang ni. Dah okay dah pun. nak konvo by next week yahoo! Just nak share there's a few things happen to me before this which I cant believe I'm strong enough untuk hadapi dengan senyuman, semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semuanyaaa kan baik baik sajaa~~~  Kuat jugak seorang Nurain rupenye walaupun takut cicak eh ade kaitan ke eh sukahati aku lah eh eh eh 

1. TESIS
Preparation for tesis start awal jugak dari bulan Ogos, 2016. Bila call/send email/buat surat banyak kali kat beberapa agensi untuk apply tempat for my research tapi tak dapat kerjasama/feedback. Masa aku buat keputusan nak buat research for student/child, aku dah semangat gila and i dont mind to buat-kerja-lebih-sikit isi borang buat surat bagai.…