Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Tuesday, December 20

Tidak ada yang KEBETULAN



Saat kau duduk santai dan menikmati harimu, tiba-tiba kamu terpikirkan ingin berbuat sesuatu kebaikan untuk seseorang?

... ... Itu adalah Allah...
Yang sedang berbicara denganmu dan mengetuk hatimu...
(QS 4:114 , 2:195 , 28:77)

Pernahkah saat kau sedang sedih kecewa  tetapi tidak ada orang di sekitarmu yang dapat kau jadikan tempat curahan hati?

Itulah saatnya di mana Allah... Sedang rindu padamu dan ingin
agar kamu berbicara padaNYA...
(QS 12:86)

Pernahkah kautanpa sengaja memikirkan seseorang yang sudah lama tidak bertemu dan tiba-tiba orang tersebut muncul atau kau bertemu dengannya atau menerima telefon darinya?

Itu adalah Kuasa Allah yang sedang menghiburmu. Tidak ada namanya kebetulan...
(QS 3:190-191)

Pernahkah kamu mengharapkan sesuatu yang tidak terduga yang selama ini kamu inginkan tapi rasanya sulit untuk didapatkan?

Itu adalah Allah...
Yang mengetahui dan mendengar suara batinmu... Dan hasil dari benih kebaikan yang anda taburkan sebelumnya
(QS 65:2-3)

Pernahkah kau berada dalam situasi yang buntu,semua terasa begitu sulit, begitu tidak menyenangkan, hambar... kosong... bahkan menakutkan...?

Itu adalah saat di mana Allah mengijinkan kamu diuji, supaya kamu menyadari KeberadaanNYA. Dan Allah ingin mendengar rintihan dan doamu. Karena DiA tahu kamu sudah mulai melupakanNYA dalam kesenangan...
(QS 47:31 , 32:21)

Sering Allah mendemonstrasikan KASIH dan KUASANYA di dalam area, di mana saat manusia merasa dirinya tak mampu.

 Semua TIDAK ada yang kebetulan...

Beberapa menit ini tenangkanlah dirimu...

Rasakan kehadiran-Nya...

Dengarkan suara-Nya yang berkata:

"Jangan Khawatir ,AKU ada disini bersamamu..!"
(QS 2:214 , 2:186, 50:16
  

By 
Lutfi S Fzn



Sunday, December 18

aku bakal PENDIDIK


Formal


Aku menilai sesuatu perkara mengikut pemerhatian,pemikiran logik dan situasi.Dan ya,aku sentiasa berfikiran positif.Pada aku,kita masih perlu berpegang dengan nilai moral dan berbudi bahasa dalam setiap percakapan mahupun perbuatan.

Ya,aku berpegang dengan  prinsip Rukun Negara

  1. Kepercayaan Kepada TUHAN
  2. Kesetiaan Kepada Raja dan Negara
  3. Keluhuran Perlembangaan
  4. Kedaulatan Undang-Undang
  5. Kesopanan dan Kesusilaan
Tidakkah kau fikir dahulu sebelum membuat sesuatu?
Tidak malukah kau melakukan sesuatu yang keterlaluan kerana mengikut emosi?
Tidakkah kau ingat pada siapa kau terhutang budi?

Ya ! mungkin pilihan kita tidak sama
Kau dengan itu,Aku dengan ini
tapi kita dibawah satu agama
Agama kita mengajar sesuatu yang baik bukan?

Ya ! kau bole kata aku pun terlalu emosinal
tapi cara kita mengendalikan emosi itu bagai langit dengan bumi
tidak percaya? 
Aku masih mampu berfikir dengan waras
dan mendoakan yang terbaik untuk kita

Ya ! untuk KITA
sebab aku terlalu sayang akan bangsaku
kerana Tumpahnya Darahku di sini
MALAYSIA

'Ya Allah,aku mohon Kau jauhkanlah kami dari perasaan benci antara satu sama lain,aku mohon Kau jernihkanlah persengketaan di antara kami,Wahai yang Maha Berkuasa,Kau padamkanlah fitnah-fitnah yang makin berleluasa ini,satukan hati kami,Amin Ya Rabbal Alamin'

Tak Formal

pehh ! macam buat karangan sastera la plak kan,haha!
tapi aku siyes 
sume yg aku cakap tu sume dr lubok hati plg dalam oke
terime atau x
setuju atau x
suka atau x
TERPULANG

HEBAT BERBICARA TAPI KURANG BERTATASUSILA bukan cara aku


Jangan buat macam nie boleh?

Thursday, December 15

im with U

aktiviti di hari minggu
mane satu pilihan anda?
*salu sgtt tajuk ats xsame dgn isi,haha
  1. bayar tiket rm 60/person di sunway piramid,sunway PIRAMID SUNWAY PIRAMID!




 first menatang nie yg aku maen dulu
sumpah kecot perot!
bukan sbb aku takot laa
tapi sebab seat belt mende alah tu cengkam kuat sgt
da laa perot xbape slim kan
hahaha
aku seriau kot denga org depan aku jerit2
ape lagik aku pon jerit la lagik kuat an an an
'diamm DIAMMM DIAMMM!'


sape cakap naek mende alah nie xtakot?
cuak doh!
mule2 naek rse mcm princess jer
haha
bile mende tu start pusing2
aku rse gondola aku cam nak tebalik kot!


*akibat hujan maka aku xdpt naek mini roller coaster nih*

2. bayar  layang2 rm 20 di taman kepong taman KEPONG TAMAN KEPONG!


aku ingat kan bile da besa2 mcm nie xkan maen layang2 da
haha

3.  bayar rm100 ++ /5 person di johnny johnNY JOHNNY !


wo0oaa! kalo makan kat JOHNNY mmg dia bg belas belas mangkok suh korang rendam smpai bebuih2 molot nak makan sebab panas LOL


ade ke patot ateen cakap mende alah nie togeh?!
muahahaha
nie cendawan jepon
name saintifik aku xtau tapi  kalo makan aku sukee

see see see 
kan da cakap

4.    bayar rm30/person di istana budaya istana BUDAYA ISTANA BUDAYA!


aku tgok teater sbb nak jumpe AARON AZIZ jerr pon


hensem hensem hensem hensem hensem hensem hensem hensem

so
pilihan aku ialah semua di atas!
as long as with my lovely family 

okebai

*all pictures taken using my hp jerr T_T
nak belii LOMO!

Wednesday, December 14

my LUCKY day

cak!

ASSALAMUALAIKUM 

14 Disember 2011

first of all
thanks for ol de wishes, gift & bless 
dear truly frens

im getting matured not getting older oke
haha!


i got this note from aBg aDy during class !


abg ady bg lirik lagu yg dia buat for subject MUZIK & PERGERAKAN KREATIF last weekend


im so damn hepi u olss! at last dapat jugak lyric yg awesome tuh,hehe thanks !
*nt ain apply kt ank murid ain

siyesly,ain ingatkan abg ady da lupe psl ain request nak lirik lagu tuh,ain pon da xingat,hee  :')

secondly,
da genap setaon blog ain 
niat pd aslnye suke2 nk join sbb telalu suke blogwalking org
akhirnye da jadik minat waktu lapang
lagi2 join segmen bloggers & contest
lagik seronok bile de rezeki ain menang dlm beberapa contest
hehe!

okebai

Sunday, December 4

ONGbak laa bukan OMBAK rinduuu

title kat ats xde kaitan ape2
saje jerr
hihihi

ramai org rajin gilee update blog
aku xsempat nk blogwalking sume
nanti free aku bace entry korg yg super duper hot tuh 

tapi
aku?

err
life as a student membataskan aku nak update blog
apatah lagik hobi aku nk join contest & segmen bloggers
tepakse dihentikan wat mse skang

hah! 
jgn lupe puase esok 9 & 10 Muharam

Bersabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yg berpuasa pada 10 Muharram maka ALLAH anugerahkan pahala 10 ribu ibadah para Malaikat, dan dikurniakan pahala 10 ribu syuhada' (mati syahid), dan dikurniakan pahala 10 ribu pahala Haji dan Umrah"

aku baruu beli jam baruu

oke bai