Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Wednesday, August 29

My Story, My Hometown



petang ini,sunyi.
aku masih kat sini

just wanna go home
rite now!


ma' hometown !
even aku dok hulu kL

org kate,dok kL byk mslh
ye ke?
aku xrase mcm tu pon

sebab kat kL
ade uma aku
walopon xbesa tp aku selesa

sebab kat kL
ade family aku
walopon adik beradik aku belaja jaoh2
kami still nak balik uma tiap2 minggu

sebab kat kL
cantik bila waktu mlm
xpecaye?
aku suke bile abah ajak jalan2 round kL
aku suke tgok lampu wane wani
aku suke tgok org ramai amik gambar kt dataran merdeka
aku suke bile bunyi hon kete
aku suke bile traffic jem
aku suke
sebab aku tau aku kat kL !

bongkak ke aku
bile aku kate aku org kL
xkan...

sebab aku xdress up mcm budak kL

sebab aku xlayan shopping2 kat pavillion

sebab aku xpegi disco

sebab aku xde kwn pengkid,bohsia,rempit

sebab aku xbalik uma lewat malam

sebab aku xtau jalan kL !
hehehe

tapi

aku suke keluar dgn family aku

aku suke makan kedai warong mee soup

aku selesa pakai baju tshirt & seluar trek

mak aku kol kalo aku xsampai uma sblom maghrib

aku suke naek bus

aku bawak payung supaye org yg beniat jaat akn pk beribu kali sblom nk buat ape2

idop aku simple
tp aku suke walopon aku dudok kat KOTARAYE
sebEsa,seCanggiH,seMoDen
kUaLA LUmpur !

*walo mane kite berade,ingt asl usul :)






Wednesday, August 1

Tanya sama Pokok.


Bayangkan

Kita tengah jalan jalan
jalan dengan gembira
Tiba-tiba
ada pokok tumbang.

Macam mana nak jalan?
Patutkah kita pusing balik
dan ikut jalan lain yang mungkin lagi jauh jaraknya?

Pilihan aku
alihkan pokok tumbang itu.
Gunakan segala kudrat yang ada
Gunakan akal untuk cari jalan
Gunakan hati untuk selalu meminta pertolongan-Nya.

Kemudian
aku boleh jalan lagi
jalan dengan gembira
sangat gembira.
_________________________________________________________________________________

Ibaratkan

Pokok tumbang atas jalan itu
macam masalah kita.
Berat
sangat berat.
Kadang-kadang tak mampu nak selesaikan seorang.

Pilihan yang ada cuma dua.
Samaada selesaikan masalah itu atau biarkan ia terus bebankan diri.
Aku rasa pokok tu masalah besar.
Jadi pilihan yang ada hanya lenyapkan masalah tu. 
Caranya cuba alihkan pokok tu even aku tau aku tak mampu.
Sebab itu aku usaha, cuba, fikir dan doa. 

Jadi, aku tak perlu nak marah.
Tak perlu nak marah pada DBKL sebab tak bersihkan kawasan jalan tu.
Yang penting tindakan aku sendiri macam mana nak buat.
Kita tak boleh nak kawal orang.
Tapi kita boleh kawal tindakan kita.
_________________________________________________________________________________

Fikirkan

Mungkin sebab Dia turunkan hujan lebat, langit kat atas petir guruh kilat.
Sebab tu pokok tumbang.
Buat apa nak persoalkan kenapa bila kita mahu jalan ada pokok tumbang lagi.
Sebab ada perkara yang di luar kotak fikiran kita.
Tahukah  kita guruh di langit itu kerana ia sedang berzikir munajat kepadaNya?

Jadi, aku kira
Bukan pokok masalahnya.
Tapi antara aku dengan Pencipta.

Aku pilih untuk bahagia.
nanti aku balik kita main layang layang lagi ya?

*Janji Allah swt , Dia tak akan uji hambaNya di luar kemampuan - Nasihat dari kawan.




H A T I

Aku tau
hal remeh remeh tak penah wujud
mungkin pada kite mende kecik
tapi pada orang mungkin mende  besa
susah ke nak terima perbezaan tu?
Hati orang kan lain lain


*gembira gembira aku pon tau jugak nak rase kecik hati :(