Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Wednesday, October 31

MERAH

Assalamualaikum

Aku suka warna merah sejak dari sekolah rendah. Maybe rumah sukan aku warna merah la kot. Tapi dalam banyak banyak barang aku, tak de pulak yang kale merah. Waima gincu merah pon tak de. So i decide to baked a cake. Yeahh ! RED VELVET .

cake aku gongak sebab manis sangat kot, hehe

frosting perlu lebih banyak di tengah tengah baru beshh


okayy la


tapi kan kan kan

I CANT BAKEd A CAKE ! for the first time :(

rasa tak sedap
something goes wrong
tak tau ape yang kurang
apa yang lebih

tekstur cake bole tahan okay
tak bederai
mampat
sejuk
lembut
gebu

tapi kenapaaa?!

Ouh ! maybe
aku derhaka dengan resepi
suke suki add/less bahan bahan
sebab tak de penimbang
so ikot tekak maen agak je
aku kurang bergumbira semasa mengayak tepong
akibat kipas kat dapor rosak.
SIGH

Or maybe sebab aku penah makan red velvet cake yang super duper sedap
murah 1 kg for rm35
so bile nak compare dengan cake air tangan sendiri
rase LOSER.

Terus rase heart broken macam orang putus cintakk okay bile cake kau tak sedap. So I learnt from my lesson. Kalau nak baked any type of cake make sure bahan bahan tepat and ikot sukatan. Sangat penting !
Unless kalau kau da memang bapak terer buat cake , pejam mate pon bole bakar dua tiga ketol cake teros.
hahaha
__________________________________________________________________________

okayy resepi aku ikot Aunty Nani Rostam, resepi dia lain sikit dari yang lain, tapi aku nasihatkan korang yang first time baru nak belajar  baked Red Velvet macam aku rajin rajin tengok resepi orang lain jugak. So that nanti korang lagi kreatif nak menambahkan ke-sedapan, ke-empukan dan ke-lazatan your cake.

 Topping
250 cream cheese + 250 mascarpone dipukul kembang. mascarpone nie bapak mahal !
Masukan 1 cawan gula aising (brand King make sure diayak dulu) + 1 sudu teh esen vanilla dipukul sebati.
Masukan 300 ml non dairy whipping cream (sedikit demi sikit). Pukul sebati and simpan dlm peti sejuk.

Cake

A)  
240ml Buttermilk + 2 sudu the pewarna merah tuang dlm mangkuk.Rendam selama 10 minit. Ketepikan.
Kalau takde buttermilk, amik 240 ml susu cair tambah 2 sudu teh cuka.Perap for 10 minute.

B) 
250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu makan cocoa powder  (bahan bahan ini diayak dahulu dan disatukan)

C) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan 1 sudu soda bikarbonat. Ketepikan.

Cara-cara :

Pukul kembang 150 butter lurpak dan 100 gula castor dan 200 gula perang dan 1 sudu teh esen vanilla. Masukan 2 biji telur (satu demi satu). Pukul kembang. Masukan sikit bahan B dan diselang selikan dengan bahan A. Lastly masukan bahan C.

Bakar cake dalam oven (panaskan oven 10 min dulu)  pada suhu 160c selama  20 minit.

Cake da masak tunggu sejam dulu sebelum letak topping. Then bole simpan dlm peti sejuk. Durasi membuat cake selama 2 jam dan membasuh peralatan masak jugak 2 jam. Part tu paling malasss sekaliii.

Selamat mencuba ! 
aku? dua tahun lagikk kot, hehe

Disebabkan terlalu keciwa dengan diri sendiri akibat kek yang tak menjadi maka projek penyelidikan tertangguh buat sementara waktu. Harap maklong. Okay bai.






Thursday, October 11

Teka teki teka tekok,ular mati dalam periuk. So what?

Assalamualaikum 

kemain tau title entry panjanggg
ahahaha

Hah ! sebelum potpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpetpotpet

dahhh cukupp
okay okay
tempek satu dessert petang petang gini sambil hirop kopi Hang Tuah

can you find me? Jyeah!  am i lo0ks yummy
ahahahahahaha

Picture tu masa umur aku around 10 years old kot
nowww i'm turningggg 23
by this coming december 


Eh eh eh eh
i can see the similar of me laaa

CAN
YOU
TELL ME
WHAT? 

till we meet again 
xoxo

*actually what term of xoxo? seriouly takk tahukk 











Thursday, September 13

Khamis malam Jumaat.

Assalamualaikum ^^

nak share sikit my daily life,ecehh ! 
2 weeks ago memang aku busy gilak gilakkk
siapkan itu ini
bereskan sana sini
setelkan hat tu hat nie
tapi
pi mai pi mai tang tu jugak
ahak.
tak lawak 

Alhamdulillah, ada jugak perkara yang membahagiakan. Even doe aku bole cakap semester nie aku tak de laa perform bagus sangat kalo nak bandingkan dengan sem sem lepas. Actlly tiap tiap sem same je aku rase.My bad.
 Sigh.

But now, I'm back !
rasa berkobar kobar nak habiskan Dip sebaik  dan sejaya yang mungkin.

Because you noe what?
I'm started to planning something that can change me to be a better person.InsyaAllah.

Ohh esok ada temujanji dengan Principal Tadika Auza, En Nordin pasal praktikum.
Please be nice to me, hehe. 

Selagi tak selesai dan tak confirm tempat praktikal
selagi tu tak bole nak fokus buat tesis & final paper.
:")

Rabbi Yasirr Wala Tuasirr. Aaaminn.


hang rasa okayy dak aku buat nih? 




Wednesday, August 29

My Story, My Hometown



petang ini,sunyi.
aku masih kat sini

just wanna go home
rite now!


ma' hometown !
even aku dok hulu kL

org kate,dok kL byk mslh
ye ke?
aku xrase mcm tu pon

sebab kat kL
ade uma aku
walopon xbesa tp aku selesa

sebab kat kL
ade family aku
walopon adik beradik aku belaja jaoh2
kami still nak balik uma tiap2 minggu

sebab kat kL
cantik bila waktu mlm
xpecaye?
aku suke bile abah ajak jalan2 round kL
aku suke tgok lampu wane wani
aku suke tgok org ramai amik gambar kt dataran merdeka
aku suke bile bunyi hon kete
aku suke bile traffic jem
aku suke
sebab aku tau aku kat kL !

bongkak ke aku
bile aku kate aku org kL
xkan...

sebab aku xdress up mcm budak kL

sebab aku xlayan shopping2 kat pavillion

sebab aku xpegi disco

sebab aku xde kwn pengkid,bohsia,rempit

sebab aku xbalik uma lewat malam

sebab aku xtau jalan kL !
hehehe

tapi

aku suke keluar dgn family aku

aku suke makan kedai warong mee soup

aku selesa pakai baju tshirt & seluar trek

mak aku kol kalo aku xsampai uma sblom maghrib

aku suke naek bus

aku bawak payung supaye org yg beniat jaat akn pk beribu kali sblom nk buat ape2

idop aku simple
tp aku suke walopon aku dudok kat KOTARAYE
sebEsa,seCanggiH,seMoDen
kUaLA LUmpur !

*walo mane kite berade,ingt asl usul :)






Wednesday, August 1

Tanya sama Pokok.


Bayangkan

Kita tengah jalan jalan
jalan dengan gembira
Tiba-tiba
ada pokok tumbang.

Macam mana nak jalan?
Patutkah kita pusing balik
dan ikut jalan lain yang mungkin lagi jauh jaraknya?

Pilihan aku
alihkan pokok tumbang itu.
Gunakan segala kudrat yang ada
Gunakan akal untuk cari jalan
Gunakan hati untuk selalu meminta pertolongan-Nya.

Kemudian
aku boleh jalan lagi
jalan dengan gembira
sangat gembira.
_________________________________________________________________________________

Ibaratkan

Pokok tumbang atas jalan itu
macam masalah kita.
Berat
sangat berat.
Kadang-kadang tak mampu nak selesaikan seorang.

Pilihan yang ada cuma dua.
Samaada selesaikan masalah itu atau biarkan ia terus bebankan diri.
Aku rasa pokok tu masalah besar.
Jadi pilihan yang ada hanya lenyapkan masalah tu. 
Caranya cuba alihkan pokok tu even aku tau aku tak mampu.
Sebab itu aku usaha, cuba, fikir dan doa. 

Jadi, aku tak perlu nak marah.
Tak perlu nak marah pada DBKL sebab tak bersihkan kawasan jalan tu.
Yang penting tindakan aku sendiri macam mana nak buat.
Kita tak boleh nak kawal orang.
Tapi kita boleh kawal tindakan kita.
_________________________________________________________________________________

Fikirkan

Mungkin sebab Dia turunkan hujan lebat, langit kat atas petir guruh kilat.
Sebab tu pokok tumbang.
Buat apa nak persoalkan kenapa bila kita mahu jalan ada pokok tumbang lagi.
Sebab ada perkara yang di luar kotak fikiran kita.
Tahukah  kita guruh di langit itu kerana ia sedang berzikir munajat kepadaNya?

Jadi, aku kira
Bukan pokok masalahnya.
Tapi antara aku dengan Pencipta.

Aku pilih untuk bahagia.
nanti aku balik kita main layang layang lagi ya?

*Janji Allah swt , Dia tak akan uji hambaNya di luar kemampuan - Nasihat dari kawan.




H A T I

Aku tau
hal remeh remeh tak penah wujud
mungkin pada kite mende kecik
tapi pada orang mungkin mende  besa
susah ke nak terima perbezaan tu?
Hati orang kan lain lain


*gembira gembira aku pon tau jugak nak rase kecik hati :(

Tuesday, July 17

Less about me and More about you


Something that i loved to share with U


Ma liltle kiut speaker
kecik tapi sounds dia kuat !



Ma kiut reminder with a great quote !



Ma favourite badminton double players ever !


One of ma favourite book !
Oh yes, im not finish it yet, hehe


One of ma follower , Wanie make this doodle just for me
Thank You dear !

How about you? :)


Friday, July 13

Sunday, June 24

Jenjalan Carik Makan Musim Panas

Assalamualaikum,

Kemain panas tol skang nie kan
panas manjang,huu

hah! kau tau apa yang palingggg nikmat
waktu waktu macam nie?


Yeah makan bebola cinte bersama orang tercinte,Ekeke


this pene tak la sesedap mane
sedap lagi kauu masak sendirik 
tapi kepak hayam tu memang sedap gile ah 


pastuh kauu hadap lak donat nihh
de chip cekelat 
nom nom nom



lagikk bes kalo kauu de partner yang kuat makan macam kauu jugak


Thanks awk banje kite makan sedap sedap ,hee

*Ye , cite cite aku nak jadik pengacara jalan Jalan Carik Makan,bole? hihihi




Friday, June 15

Budak Rumah Taman U

Dear, Budak Rumah Taman U

I miss you
Yes 
one of YOU.


lepas nie 
da tak da dah 4 orang comels jenjalan balik kelas sesame
tak da dah 4 orang comels pegi dari satu kedai laok ke kedai laok yang lain
tak da dah 4 orang tejerit telolong memalam 
tak da dah 4 orang comels tung tang tung tang alexanderrr~
tak da da 4 orang comels angkot tilam bantal tidoq sesame
tak da da 4 orang comels kebuloq dr pg sampai ptg sbb tak mkn apa
malas punye pasal nak pegi kedai


kan kan kan


ingat dak gambaq nie?
sumpah tekejot gilakkk
ingat an de kat set paranormal
hahaha


nie satu lagi
memang lawak ah nengok
muka tak sememeh
hahaha


Fara 
sokay dayah tak da tapi kami ada
kalo nak tidoq bilik kami salu pon tak pa
tak mo sedih sedih na
kalo bulih nak sengih cam gitu ja
ekekeke


aku rase cam kekok lak nak beborak ngn kau
ahaks
keje keje jugak i noe kau bole score sem nie
lagi baik dr sem sem lps okayy


Dayah da tak da ;')

moge menjadi ibu mithali dan dikurniakan anak yang soleh dan solehah
kak ude da jadi aunty laa
hihihi
im hepi for u 

Jangan penah lupe macam mane kite susa payah hidup same same hampir setahun nie
semua kita usahakan
dari sekecik kecik hal sampai sebesar besar hal
dari uma kosong kita lengkapkan sampai selesa
dari tak mesra sangat sampai kita jadi akrab
dari masak laok gune periok nasi samapi kita mampu sikit sikit beli gas
dari tak de lesong batu sampai skang da ade tempat pemotong
kan?

May ALLAH SWT bless all of us.Amin

k.bai

*Err alamat rumah kita ape ek?


Wednesday, May 9

BR - Baskin Robbins


cak!
baskin robbins lover!


*Blurrppp*

Oh! ye setiap rabu BR de promotion
harga murah sikit dr hari biasa 
tak sampai Rm10 pon
kalau tak memang aku dengan kau kau sekali pikir 
due tige empat poloh juta nak beli
an an an

yang best tuh boleh mintak free nak rase
alaa macam kau nak beli mekap tu an ade tester
hah! macam tu la
untung untung kau mintak je nak rase semua perisa BR
agak agak kalau rase tak bebaloi nak beli 

;)

belanje diri sendirik itu ohsem.


Eh?

Asslamualaikum
jawab dapat pahala

uhuk uhuk uhuk
nie nek nak pesan
malam sblom tidoq jgn lupe na
cuci muke
amik wuduk
bace kursi
baru hang bole tidoq lena

nek mate empat
-------------------------------------------------------------------------------------------

i dont noe since when aku susa nak tido
kene bukak lampu all the time
sampai mak abah aku pelik
aku bangon 3 pagi then tido satu katil ngn mak aku
nape nape nape 
Eh?

;)

Saturday, April 7

C for Cheese

cak ! 
mempersembahkannnn


CHEEZY WEDGES

i made it on my own !
woo hoo

lps nie tak yah pakai selebet2
naek bus nak pegi Giant
semata mata nak beli cheezy wedges kat kepsi tuh da

aku da bole buat sendirik o0
makin tembam laa aku wooiii

senang gile ah nak buat
lps nie nak makan sume berasaskan cheese
nuget cicah cheese
ayam cicah cheese
bobdog cicah cheese
*cumil je wafi sebot hotdog as bobdog 
nasik cicah cheese
erkk
lantakk

HAHA






Saturday, March 3

INDAH




Allah cakap, 
Syurga ada sungai yang tak payau air dia,
Sungai yang ada air susu,
Sungai yang ada khamar yang tak memabukkan,
Dan sungai yang ada madu ! :D 
(Muhammad:15)

Hebat kan syurga Allah swt




Wednesday, February 15

MisiPenting

It's 
H A R D
and
 it's 
H U R T

please,
get away 



I dont need you 

 mr. S T R E E S & mrs. T E N S I O N

oke bai

Tetibe aku teringat dlm cerita Hafalan Solat Delisa,kadang2 kita rase susah sangat,susah nk paham,susah nak ingat,susah nak buat,susah nak lupa,susah itu susah ini sebab kita tak ikhlas apa yang kita kene buat.Agaknya sebab tu laa aku rase macam payah sangat nak buat keje tu sebab aku tak ikhals.Masa tu mula laa macam2 alasan aku bagi.Hanya ada satu jalan nak selesaikan masalah ni.Take it as a challenge! Brave enough to do that ! Face it ! yang penting betulkan niat.
Niat kerana-NYA

Moge dipermudahkan segalanya,chill laa :D

Tuesday, February 7

TOPI

Topi
ade macam-macam jenis
ade kale kale
ade bunge bunge
ade besa kecik

topi saya bulat
kalau bukan bulat
bukan topi saya
lala

nantok
oke.bai


topi yang besar tuh 
buat aku rase cam pale aku de tumor
haha
oke xkelaka,simpang malaikat 44 

*fuhh fuhh fuhh tiop belah kiri*


Tuesday, January 10

BAEIN

haii baein !

dalam pada sibuk2 buat asgmnt nak curik sikit masa tok baein
cewah!

by next week baein bukan lagik penduduk tetap di Tanjung Malim nie kan kan kan
haihh cepat je kan mase berlalu
da setaon kite berkawan
yang pasti semuanya manis2

tak sangka orang yang ain takot nak jumpe
siap nyorok dlm bilik bile senior mai uma 3-8-8
last2 jadi org yg akn ain rindu :)

baein nak tau x
baein nie kan da jadi mcm tulang belakang kiteorg tau
siyesly ! baein org pertama akn jd tmpt runjukan kami bile ade sesuatu mende jadik

pasal PTPTN laa
pasal Portal laa
pasal Antivirus laa
pasal Khar laa
pasal kad matrik hilang laa
pasal register itu ini laa
pasal sticker laa
pasal program laa
pasal asgmnt laa

nasihat baein bergune sgt walopon kdg2 baein telebih jujur
sampai buat ain takot
 baein ckp laptop ain mungkin akan rosak kalo xupdate antivirus pdhal mmg automatik update pon
haha !

bak kate izu
tangan baein sorg je bole beli murtabak yg paling sedap
padahal mmg sedap pon bile makanan free
haha!

sikit sebanyak baein byk laa bagi pengaruh kat ain sejak belajar kat sini
care study
jalan2 dulu-makan-tido-maen game-buat keje-tido balik
pe yg penting cool sudaa
ayat power rangers ucu mimi
haha!

so nanti da abes belaja nie
jangan lupe kami kat sini
nanti baein grade dtg tido teratak UKLK kami yer

dengan rendah hati
ain mintak maaf salah silap
kata  & perbuatan 
kite kawan dunia akhirat oke?

wish u all the best in whtever u do
i noe u r gud teacher
very humble
im so blessed to had u as my dearest fren 
may ALLAH blessing U



gud fren are like stars
u dont  always see them
but u noe
there are always there
in ur heart

oke
see you 
bukan bai