Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Sunday, September 15

100 words

Assalamualaikum!

It have been awhile since i did not post any story kan? Almost 3 month. But who cares? None. So whatever. Hahaha nampak sangat takde idea. Blergggh. Actually, banyak yang nak di-share dalam blog nie since that i dont have my close friends yang boleh kita talk 24/7. Huaaa sedih. I promise this is not the last one. So just stay tuned okayy. Eceh! Ain ape kau bajet retis ke. Haha! Nak story pasal my new obsessi! Jyeahhh. Then nak story about my career yang sometimes buat aku rase happy tahap maksima and kekadang i felt entah laa susah nak describe. Nak story my happy moment on my convo day! Nak story about car accident yang aku kene before my graduation day. Soooo many things nak story. But all of sudden, kekadang rase macam no need pulak. Hehehe sebab macam tak penting. Sebab aku rase lebih selesa bercerita dengan Dia. Dia lebih memahami aku. Memahami apa jua yang terlintas dalam hati aku. Kan? So depends on my mood la ye. Lately mood salu swings laa. Duhhh. Kerja kerja jugak. Belaja belaja jugak. Happy happy jugak makan makan jugak. Kesihatan mental, rohani dan jasmani kene jaga. Penting! I love you. All of you.

Sincere, Ain.

Thursday, May 23

This is career not a job.

Assalamualaikum!

Im fallin in loveee wif my job for millions time! Aaaa tak tau nak gambarkan macam mane. Being a teacher tu macam satu rahmat. Kita bagi kegembiraan pada kanak-kanak, Allah swt lipat gandakan kegembiraan kita dalam pelbagai cara. 

Tak perlu nak ulang tayang cerita dulu tapi bagi aku kalau aku tak lalui perit dulu macam mana mesti aku tak kan jadi macam sekarang. When i look back, memang aku rasa Allah swt dah aturkan hidup aku cantik. Cantik sangat. Dan sekarang aku cuba nak baiki mana- mana yang kurang supaya aku jadi lebih baik. I want be a great teacher! 

Aku mungkin tak de anak lagi and i really dont noe how it feel. Tapi Allah swt bagi aku kesempatan didik dan asuh anak orang. And it's amazing! Tanpa sedar jugak sebenarnya aku lagiiii banyak belajar dari anak murid aku sendiri. Serious. Contoh laa kan, dalam hidup kita (maybe aku je laa) kadang kadang or selalunya kita tak amalkan baca doa naik kenderaan/doa bangun tidur/doa pakai baju tapi bila kita ajar anak orang hari hari secara tak langsung kita pon didik diri kita jugak nak amalkan. Nie mungkin sebahagian kecil je contoh aku bagi. Ada banyakkkk lagi contoh.

Kau tau perasaannya bila anak murid pagi pagi datang kat kau cakap 'Nak pegang tangan teacher boleh? Rindu...' Okay serious aku rase nak nages. Tiba tiba datang kat aku peluk kaki, main baju aku, tolong bawak barang, nak duduk kat kantin sama sama, nak main rebut tiang sama sama, cakap thanks teacher sebab tolong tuangkan air, tu semua benda yang mengharukan tahu? Mungkin nampak childish (dah memang keje aku early childhood kan) tapi kesan dia buat aku happy sepanjang hari without stress. Agak agak laa kan, kalau orang dewasa ade tak treat kau macam tu sepanjang hari? 

Kerja mana mana pon memang ada cabaran dia. And aku pon ada cabaran yang kadang kadang macam tak mampu nak hadapi (sapa kata jadi cikgu tadika senang macam kacang? Cuba sehari ade bran?) Rasanya tak perlu nak listkan satu persatu. Apa aku nak cakap kat sini, just be prepare dari segi fizikal,rohani and emosi. Tu paling penting. Emosi. Kalau tak kawal kau akan cederakan emosi anak yang masih mentah. Tolong. Jangan buat macam tu. Kita mungkin tak boleh kawal tindakan orang (terutama budak laa kan) tapi sebagai orang dewasa kita boleh kawal diri kita sendiri. Setuju?

Kalau nak cerita pengalaman satu sau memang tak kan habis. Sebab semua moment moment tu indah untuk dikenang. Macam yang aku rasa sekarang. Aku pon macam tak percaya aku cakap macam nie. Okay, back to normal. Ain yang normal. Bukan yang skema macam nie. Hewhew

Thanks Allah for this happiness.


Thursday, April 4

Haiwan sama dengan Binatang, tahu?

Assalamualaikum ! :)

Ohh tetibe jeww daku tekenang zaman sekolah duluu. Aku ade sorang kawan nama dia start dengan Wan. Orang kelantan barangkali. Eh?  Time sekolah aku naik basikal lalu depan uma dia. Tapi dia salu pergi awal. So bila ter-serempak dia kat jalan, aku kayuh laju laju kejar dia. Jerit kat dia Hai Wan!. Dia toleh-senyum-tinggalkan aku. Kejam tak? So aku tak puas hati aku jerit lagiii dengan lebih kuat Haaaii Waaannnnnn!. So sekarang nampak tak siape lagi kejam? Hahaha. 

Dulu kat umah aku pernah bela 21 ekor anak kucen. Gila tak? Tapi sayang, semua mati katak. Kena langgar lari. So akibat tak sanggup menahan rase sedih kehilangan haiwan peliharaan lagi maka aku pon decide tak bela lagi. Sedih okayyy. Dah sayang sangat. 

Satu hari aku bangun tido, tiba tiba je aku dah bela haiwan. Tak tak bukan kawan aku tu. Maksud aku binatang. Hehehe  Okay baru laa de related dengan tajuk entry. Hahaha.

Ni belaan adik aku. Kemain marah lagii Mak Burung Helang bile orang kacauu anak dia. Lihat, binatang pon sayang anak tauu :')

Ohh nie paling garang sekali. Tapi dia jugak laa paling manja dedulu. Name dia T-rek. Tengok habis semua gigi dia transform jadi gigi bersiong sebab suka geget orang. Grr

Bapak kurita nie memang gatal sikit. Tangan merayap jew. Huh

Ohhh binatang yanggg paling comels sekali! Lihat, semua orang sayang dia, Aww

I do love Dutch Lady sooo much. Thanks to Aunty Moo :)

Adik penguin nie pon comels gak. Asyik mintak dukung jeww. 

Pak cik kuda tu garang. Suka tikam tikam orang. Isk isk

Larriiiiiii. Tapi perlu tetap senyum di hadapan kamera okay? Imej tu penting. Hahaha

Okay okay foine. kalau saya mahu melawat Abam Kerbauu (kerbau ke?) kita janji tak pakai baju kale merah lagi okayy.  

Lihat betapa relanya adik saya mahu dipijak kak Gajah. Pijak sampai kemek ye. Hewhew

Cik Zirafah sila tunduk sikit yeww. Leher awak da macam Puteri Sejinjang. Panjang Kemain. Tak macam saya seperti Puteri Santubong. Eh? Hahaha

Aik kenapa mesti ade persamaan saya dengan atok penyu ni? Lihat dagu kami hampir serupa ! Ohh

Seronok sebenarnya main kejar kejar dengan Acik Buaya. Kami pura pura takot jeww tu.

*krik krik krik*

Rupanya, saya bukan bermimpi. Saya dan sisters pergi jalan jalan di Trick Art Museum! Dengan bayaran sebanyak rm5, saya dapat mengembalikan kembali kenangan dengan haiwan kesayangan. Manisnya!

Sekarang kamu tahu bukan, haiwan sama dengan binatang?

Sayangilah mereka.

Saturday, March 30

Sisters

Assalamualaikum !

Hai, nama saya ain. Saya berumur 23 tahun 3 bulan. Usia yang agak matang kan? Tapi saya selalu rasa macam terperangkap dalam dunia remaja. Ehhh kemain aku kan. Haha. 


Okay ini kakak aku. 
 Hobby baru kiteorang adik beradik skang nie suka pergi booth buku. Sebab tu kakak aku orang yang paling excited sekali nak beli buku padahal aku yang dapat BR1M. Nampak tak permainan dia kat situ?  
Pengaruh okay pengaruh.


Lepas cabaran menghabiskan baucar buku haruslah reward pada diri sendiri. Kauu ingat senang nak habiskan helaian helaian muka surat bepuluh puluh tu? Ohh you kidding me. Cukup laa kan bergelumang dengan buku since tadika sampai masuk U. Cuti rehat harus laa dimanfaatkan sebaik mungkin ye kawan kawan. 

















Okay, cukup cukup. Yang lain untuk simpanan peribadi. Ecehhh. Haha. Jalan jalan satu hari, eh tak sampai pon setengah hari jeww. But soo much fun. Lepas da verangan kat overseas kita jejalan outdoor pulak. 










One word. Scaryyyyyy! Boleh imagine tak tempat da laa kecik. Kau kene duduk berempat pulak tu. 
 lepas tu kauu terapung apung kat awan boleh nampak manusia lain kat bawah macam semut. Lepas tu perut kau rase macam ade orang geletek. Tak tau nak ketawa ke nak marah. langsung tak boleh nak sandar sebab teringat babak babak dalam movie final destination. So aku nie gayat ke hape?









At last, berjaya jugak misi hiburkan diri sendiri. Seronok tahu ade adik beradik perempuan nie. Okay cerita gaduh gaduh macam bawang merah bawang putih sila tolak tepi. Ape yang seronok? walaupun saiz badan tak sama so tak boleh nak tukar tukar baju macam sisters yang lain but yet still boleh have fun same same. Eh?

Hahaha. 













Wednesday, March 13

Take 5

Assalamualaikum
*wink wink*
.........................................................................................................................................................
Current time
Since practical,hidup teros jadi hectic life dengan my daily routine. Kekadang macam nak take a break sebulan. haha Tapi for sure aku rindu gila moment2 dengan anak anak murid aku. Dorang gilaaa comel kot! sometimes de jugak yang buat aku jadi monster. haha
.........................................................................................................................................................

Okay tu draft yang lame aku perap. Gila malas aku kan. malas nak cerita benda yang buat pale aku sakit. Sakit kena hadap tesis. Lima bulan okay, lima bulan aku harung hidup dengan carry tesis tu ke hulu ke hilir.  Syukur semua da setel dengan jayanya! Fuuhhh

Now aku dalam mood holiday! Jyahhh. At last.


i will update soon
;)



Saturday, January 26

Dang!

Hei dude
you know what?
you look-a-like someone that i used to know
FOR REAL !

Kenapa? kenapa? kenapa?

aaaa tak sukenya perasaan ni. Sigh

*Lukisan di bawah tiada kaitan dengan tajuk di atas. Do I care? conteng2 some of picture really can make me calm. Jyeahhh !


Nadya : Orang lidi


Zila : Theme wedding 


Me : Food