Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Saturday, April 14

Reflection

Assalamualaikum and Good Day, 

Just wanna take a minutes to write something on blog today. Nak share about reflection that I had nowdays. Setiap kali aku drive pergi balik kerja aku selalu ada this kind of thought, which is Allah ada sangat dekat dengan aku. I can feel it. Sebelum ni aku macam distracted dengan benda benda lain so macam kurang sikit rasa tu ;(

Tapi since dah bekerja, everything started to change a bit (in a good way, alhamdulillah). Bayangkan aku keluar rumah pukul 6.30 pagi langit tengah gelap lagi. Aku drive pergi kerja sorang sorang something that I NEVER do it before this. Selama umur 28 tahun tak pernah okay. Tak tau le mana datang rasa berani tu. Memang aku berserah dan meletakkan sepenuh pergantungan pada Dia. Mungkin la orang lain anggap benda tu perkara remeh je (well semua orang pun drive pergi kerja kan) tapi aku bersyukur Allah hadirkan perasaan rely on Him dengan sekecil kecil benda yang berlaku dalam hidup aku. And I feel great sebab aku tahu Allah ada dengan aku setiap kali-sentiasa-every second JUST to protect me. It was my certainty of faith and my trust in Allah that makes me enabled to endure such a 'difficult" (at least for me) situation. Kali ni aku rasa macam ada specific time, just between me and Him. Dan itu menjadikan satu motivasi untuk aku bangun pukul 5.30 pagi, bersiap dan rasa semangat nak pergi kerja.

Dan hari ini merupakan 27 Rejab Israk Mikraj, suatu peristiwa yang berlaku iaitu Nabi Muhammad saw menunggang Buraq bersama malaikat Jibrail  dari Masjidil Haram ke Masjid Al Aqsa, kemudian Baginda diangkat hingga ke Sidratul Muntaha bertemu dengan Allah swt di Arasy'.

“Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah Al-Israa’: Ayat 1)

Ada ibrah dalam kisah peristiwa Israk Mikraj ni yang aku boleh hadam dan faham. Semoga kita semua menghargai setiap perkara yang terjadi because it's Allah wills. Be thankful. 

Thursday, March 22

AKU DAPAT KERJA!

Assalamualaikum and Good Day,

Aku baru je balik iv, kali ni paling sekejap iv sebab candidate tak ramai. Tiga orang je termasuk aku yang datang walaupun dalam emel sepatutnya ada 7 orang. Ikut hati macam biasa la, rasa nak iv sekali lagi. Tadi aku macam tak smooth sangat, idea semua berterabor lol maybe sebab dah lama tinggal bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak since sambung degree (almost 4 years) so bila panel penemuduga tanya pasal diet pemakanan menu harian, pasal penjagaan baby kelam kabut jugak aku try nak ingat balik. Semalam aku study sikit and focus part pentadbiran and pengurusan, AKTA Taman Asuhan  Kanak-kanak 1985, child developmental etc tapi satu pun tak ditanya. Tak rugi pun baca balik (pujuk hati sendiri je erkk), ingat ye dalam dunia ni takde usaha yang sia sia. Yang bestnya iv ni sebab suasana tempat kerja kot. Aman tenang je aku lalu kat kawasan pejabat pentadbiran. Banyak pokok, taman bunga best laa. Dah la dekat je dengan rumah aku kat Sentul tu je haa.
_____________________________________________________________________________

Itu adalah draf yang aku tulis semalam tapi setengah jalan je sebab aku ingatkan nak delete and tak nak post sebab rasa macam takde input. Lebih pada pengalaman peribadi je, baik aku tulis dalam diari instead of blog kan wkwkwk dah la iv semalam paling tak perform tapi aku rasa nak share pulak sebab AKU DAPAT KERJA! Alhamdulillah, alhamdulillah alhamdulillah! Baru semalam pergi iv pagi tadi dapat call offer kerja dalam tempoh 24 jam. Terkejut bukan sebab dapat kerja tapi terkejut sebab cepat nauu haha sebelum ni aku pergi iv mana mana tak pernah bagi thank you email tapi semalam lepas iv je aku rajin la pulak hantar email kat HR. So sesapa boleh la praktik lepas ni kalau pergi iv mana mana organisasi kena hantar thank you email okay. It's work! Macam aku pernah cakap sebelum ni, macam mana pembentukan impresi berlaku dalam psikologi sosial mempengaruhi tanggapan positif orang lain terhadap kita. Hantar emel cakap terima kasih je pun dah bagi kesan penyempurnaan kendiri (self Fulfilling) and good impression diri kita pada bakal majikan.

Syukur sebab dapat tempat kerja dekat dengan rumah Gombak-Sentul je, enviroment pun aku rasa macam selesa, staff semalam pun muka semua manis manis senyum jee tu pun dah cukup buat aku happy walaupun gaji tak mengikut kelayakan aku sebagai graduan ISM. Kalau nak tunggu offer kerja goverment tah bila la pulak kan. Aku pun dah tak sabar nak get busy and berbakti. Amboi  Buat masa sekarang ni, aku terima je dengan hati terbuka sebab aku yakin dan sangat yakin Allah dah tetapkan rezeki aku kat sana mesti ada seribu satu sebab. Aku dah janji kat diri sendiri sebelum ni, walau apa apa pun position aku kat mana mana sekali pun, mesti buat yang terbaik sebab kerja tu ibadah jugak.

So dalam masa seminggu ni aku nak study balik PAKK and prepare flow kerja siap siap sebelum start kerja. Sebelum tu aku kena siapkan dulu translation my thesis sebab SV UKM nak publish thesis aku hehe that's another good news for the past week. Aku busy buat back translation malay-english-malay-english balik haha sebab tu takde masa nak continue subtopic in Social Psychology. Seronok rasa bila kita dapat beramal dengan ilmu ni. Mencapai satisfaction level langit ke tujuh tauu walaupun benda tu sekecil kecil perkara. Semoga seorang Nurain dapat jadi seorang Penyelia yang palinggggggg bagus dalam dunia. Nak jadi support system yang baik untuk anak buah/rakan sekerja so wherever working day become so hard and tiring, everybody can lean on me gituuu.

kbai.

Monday, March 19

Andante

Assalamualaikum and Good day,

You're stronger than you think. Every battle you’ve fought, every scar and wound, every stumble and fall - they’ve all made you into who you are today. So take on everything that comes your way calmly, with quiet confidence. The Almighty won’t give you more than you can bear.

Rasa nak throwback semula sebab terjumpa balik diari lama.  Andante, meaning in a moderately slow tempo. Macam yang aku rasa sekarang ni, perlahan lahan apa yang aku pernah hajatkan dulu, Allah makbulkan satu satu pada masa dan ketika yang paling tepat. Kita cuma perlu teruskan usaha dan doa je ;')

-- aku tak dapat sambung study lagi rasa macam loser je (23 April 2014)

2014 nak sangat masuk uni lagi. Berkobar kobar lepas habis diploma nak ada degree pulak. Target nak ada degree as a batu loncatan walaupun time tu hampir putus asa sebab terpaksa bersaing dengan ramai lagi students yang jauh lagi muda. Tapi aku main redah je amik balik exam MUET as private candidate. Time tu dalam kepala fikir, kalau tak dapat masuk uni pun at least aku dapat improve English. Disebabkan format exam dah lain, aku self study je. Habis kerja bukak internet belajar kat youtube. Time tu aku nengok Demi Lovato series (lupa tajuk apa) tanpa subtitle English untuk improve listening and tambah new vocabulary. And usaha tak sia sia bila dapat result better than my first MUET (2008) and dapat tawaran masuk UKM. Alhamdulillah

-- aku dah semester 4 ni nak dapat 4.00 flatttt! arghh (26 Januari 2012)

2012 walaupun every semester dapat dean list tapi aku tak pernah dapat 4 flat. Paling tinggi 3.93 je.  Of course kecewa. Lepas tu result maintain je tak naik tak turun dalam ranged 3.76 - 3.80. Time kat UPSI persaingan tu agak kuat jugak la sebab ramai akan tanya kau punya result berapa. So stress bila tak capai target walaupun aku rasa aku dah usaha. Malu kat diri sendiri sebab tak boleh score dalam exam walaupun time tu aku dah ade KAAK. Lastly, next semester 5 akhirnya dapat jugak 4 flat. Lucky me, all my best friends kat UPSI sangat supportive. Alhamdulillah

-- Ain jangan takut dengan masa depan, you go girl! (23 Mei 2010)

2010 Time ni baru dapat panggilan interview sambung belajar kat UPSI setelah stress tak dapat offer masuk uni (diploma). Risau kalau takde diploma nak kerja apa walaupun time tu aku kerja as a teacher. Banyak gila application aku hantar siap mintak surat sokongan Menteri lagi nak masuk uni. Buat surat rayuan kat KPM. Aku tak ingat berapa ratus salinan fotostat aku mintak principal tanda tangan sampai kena marah sebab banyak sangat. Usaha tanpa kenal erti lelah. macam klise je kan bunyi but its really work. Bulan September dapat offer uni pendidikan. Rasa happy tu sampai sekarang tak boleh lupa. Alhamdulillah

-- being a teacher since 3 days ago. tak confident langsung ni (3 September 2009)

2009 Pengalaman pertama jadi cikgu memang takkan boleh lupa sampai bila bila. Nervous tu sampai tangan kaki shaking seram sejuk. Bukan senang kot nak adapt suasana baru. Dah la muda 20 tahun kena jadi Cikgu didik and asuh anak orang. Satu kelas ada 15-20 orang. Dah la takde pengalaman jadi mak orang, adik aku pun dah besar besar. Imagine aku boleh keluar kelas 5 minute pergi menangis puas puas lepas tu masuk kelas balik and students aku pelik haha  Sebab aku rasa aku fail jadi cikgu yang baik untuk dorang. Since that aku set dalam kepala nak jadi cikgu paling bagusssss dalam dunia. Aku dah jumpa passion and jatuh hati dengan early childhood education. Alhamdulillah
______________________________________________________________________________

My concerns yang aku pernah tulis dalam diari dulu. Bila baca balik rasa nak gelak je tapi dalam masa yang sama rasa nak peluk diri sendiri and cakap syabassss beteyy haha kalau bukan sebab rasa anxiety, low self esteem and takut takut etc macam tu mesti takkan ade Ain yang sekarang (more positive and sado gituu kekeke). Rasa takut tu bagus sebab dia bagi peluang kat kita untuk jadi berani like I said before. Character kita ni boleh develop and personaliti kita boleh berubah rubah dan tak bersifat statik (bergantung pada keadaan/masa).

I used too overthink and worry too much. But you know what?
Your worries reach nowhere but your du'a reaches the heavens.  Have faith!


Thursday, March 15

#NowListening Lights Out

Hi and Good day,

When even breathing
Feels hard
And tears rise up
Some times
You can hide in me and cry
You can do that
Because it’ll pass

Fall asleep in my arms
Don’t wake up
Morning will come again
So you can peacefully dream
At the end of this loneliness
Just turn off the lights today

When you lift your head
Smile for me
So you can forget your pain
So you can fall asleep
With the small
But precious memories

Now you’re not alone
Don’t feel lonely anymore
Morning will come again
So you can peacefully smile
At the end of this sadness
Just turn off the lights today

Like the clouds covering the sky
If you get covered too
Then you, you
I’ll shine on you

Fall asleep in my arms
Don’t wake up
Morning will come again
So you can peacefully dream
At the end of this loneliness
Just turn off the lights today

By EXO UNIVERSE Winter Album 2017 (Lyrics : Chen)

My kind of comfort song and I started to listen this wherever I feel down atau rasa macam susah nak tidur sebab fikir banyak benda. Suka sangat dengan lirik yang simple tapi maksud lagu tu menyenangkan perasaan. Kalau aku boleh describe feeling dia rase macam when you're in your lowest point in life and your best friend trying to reach and help you by standing beside you. Dia macam cakap eh kau takyah la pening kepala fikir masalah dalam dunia ni, dah tutup lampu pergi tidur lol Try la dengar lagu ni, best weh. Lagi lagi suara dorang calming sangat. Siapa kata Kpop ni nyanyi lagu rancakk manjang. Lagu ballad dorang seratuslimapuluhjuta kali lagi meaningful and sedap. And only their songs can makes my heart go like chiki chiki boom boom hahaha rasa nak pang diri sendiri

kbai.

Sunday, March 11

Putus Tunang/Putus Cinta

Assalamualaikum and Good Day,

Sorry la aku takde idea nak letak apa tajuk entry ni. Memandangkan ada satu lagu yang aku asyik humming dari pagi tadi ada kaitan dengan putus cinta/putus tunang so kita bedal je lah. Melody and lyric lagu Di Matamu by Sufian Suhaimi ni macam melekat dalam kepala aku. Lagu ni viral and trending kat youtube since dua tiga minggu lepas but again, me being me. Baru sekarang nak amik tahu lol itu pun sebab aku dengar Naem Daniel yang cover. Best gilakkkk. Aku memang prefer suara R&B ni soul dia lain maciam okay. Entry ni bukan nak cerita gossip pasal artis sebab aku dah lama berhenti amik tahu hal hal macam tu tapi aku nak sambung entry Persepsi Sosial,  dua teknik dalam Pengurusan Impresi. Macam yang aku cakap sebelum ni, sesiapa yang menguasai dua teknik ni  adalah individu bijak and hidup dia akan jadi lebih mudah (depends on macam mana kau menilai makna dalam hidup) sebab dia berjaya potray-kan diri sendiri  dalam perspektif baik so akan dapat faedah dalam pelbagai situasi. 

Aku pernah baca kat Facebook, antara salah faham orang awam dengan bidang psychology adalah mereka fikir ahli psikologi ni boleh tafsir fikiran manusia macam ahli nujum. Betul, ahli psikologi memang tak tahu apa yang ada bulat bulat dalam fikiran manusia. TAPI pada pendapat aku, ahli psikologi ada sedikit kebolehan dan kemahiran untuk 'baca', memahami dan mentafsir fikiran  manusia berdasarkan tingkah laku yang dipamerkan. And tak semestinya hanya ahli psikologi atau student psikologi yang boleh kuasai kemahiran tu tapi orang biasa pun boleh. Contoh ada seorang lelaki bernama S (bukan Sufian) berpenampilan rendah, berspek mata, berjambang kusut dan berkerja sebagai operator kilang tetapi mempunyai kelebihan berbanding lelaki lain iaitu beliau mempunyai tiga orang isteri. Apa takde lelaki yang lebih kaya lebih hensem and bujang ke dalam dunia ni? Tips and rahsia dia simple je which is dia akan mendekati wanita yang minat kat dia and jauhkan diri daripada wanita yang tak suka dia. Ini menunjukan bahawa S seorang individu yang bijak mentafsir fikiran orang lain and dia terlibat dalam proses Persepsi Sosial (Persepsi Sosial ni berkaitan dengan cara kita berusaha mengetahui dan memahami orang lain/ sesuatu peristiwa yang berlaku) ini contoh aku amik dalam buku.

Tiga ke empat tahun lepas, aku ada nengok Kdrama Bel Ami/Pretty Man. Aku sukaaaaaa gila cerita ni selain sebab kelaka nak mampus watak Kim Bo Tong and Dokgo Ma Te and macam mana Dokgo Ma Te ni mengorat 10 wanita (kalau tak silap) untuk pastikan matlamat dia tercapai (nak kaya jutawan and dapatkan maklumat pasal ayah kandung dia) dengan memahami dan mentafsir fikiran perempuan perempuan tu semua. Dorang ada terapkan teknik pengurusan impresi dalam cerita tu. Even time tu aku takde knowledge langsung pasal psychology, aku macam kagum gila and try to apply cemana nak baca fikiran manusia dengan hanya perhatikan behaviour dorang (bukan teknik mengorat ye lol pang kang) And I found it's reallyyyyyy interesting! Ada setengah yang berjaya ada setengah yang tak berjaya macam aku cakap dalam Persepsi Sosial akan wujud ramalan tak tepat disebabkan maklumat deria terhad, bias dan lain lain.

Straight to the point, dua teknik dalam pengurusan impresi adalah :

1. Meningkatkan Imej Diri (Self Enhancement)
Merujuk kepada penampilan diri untuk tingkatkan keyakinan diri. Teknik ni adalah teknik penampilan diri dengan cara yang positif and cara atasi sesuatu masalah dalam aspek yang positif. Individu gunakan teknik ni untuk membentuk imej positif atau perasaan positif orang lain terhadap dirinya. Fokus kepada penampilan/fizikal sahaja.

Kalau dulu tahun 1998, aku darjah 2 malu gila kena pakai spek sebab rabun (sebab spek aku beso gedabak macam spek Betty la Fea) tapi sekarang aku tak malu dah sebab zaman sekarang spek tu dah macam satu aksesori and fesyen. Lagi kau pakai spek lagi kau nampak macam budak bijak level Oxford lol ni pun salah satu contoh macam mana kita bertingkahlaku kesan daripada kehadiran orang lain. Tapi individu yang gunakan teknik ni perlu hati hati sebab ada kesannya. Pakai spek sebab nak nampak bijak pandai tapi sebenarnya tin kosong tak pun botol kicap. Kantoi bila lecturer tanya soalan apa peranan teori and hipotesis dalam penyelidikan Psikologi Sosial yang simple pun tak boleh jawab. Rupanya pakai spek sebab rabun asyik layan drama manjang bukan baca buku pun. Gulp. Asal aku terasa wkwkwk

Contoh dalam buku, model mat saleh ni pakai seksi seksi sebab pada dia kecantikan perlu dibanggakan dan dipertontonkan. Itu adalah persepsi dia untuk tingkatkan imej diri tapi orang Asia yang penuh adat and sopan santun akan mempersepsikan model tersebut sebagai negatif iaitu wanita yang tidak bermoral kerana berpakaian seksi. 

2. Membina Imej Positif pada Mata Orang Lain (Other Enhancement)
Merujuk kepada sebarang usaha (selain daripada penampilan diri) supaya individu lain sentiasa positif terhadap dirinya. Contohnya selalu memuji-muji, menunjukkan minat melalui cara bukan lisan (eye contact, senyuman etc), setuju dengan pendapat, selalu minta pendapat and nasihat daripada individu yang sentiasa buat persepsi terhadap dirinya. Teknik ni memang paling berkesan untuk membentuk perasaan dan reaksi positif orang lain terhadap diri kita.

Mak aku selalu pesan kalau aku pergi mana mana kat tempat orang mesti kena senyum jangan nak tunjuk muka macam orang takde perasaan. Sebab kelemahan aku is muka nampak garang bila aku senyap so kekadang orang salah faham ingat aku tengah bad mood padahal aku normal je dok fikir lunch nanti nak makan apa. Dah la aku memang introvert. Dulu time sekolah rendah cikgu mengadu kat Abah aku misbehave at class because I'm always bitting my lips while she talked to me. But actually tu habit aku je sebab bepeluh kat dagu wkwkwk Since that aku membesar dalam keadaan tend to pleased everyone just to make sure that dorang comfortable being around me and tak kan ada salah faham macam tu lagi. Its quite tiring tapi berbaloi. 

Tapi teknik membina imej positif pada mata orang lain ni lagi besar kesan dia sebab orang lain akan anggap teknik ni macam mengampu, kaki bodek so tak pepasal je kau akan dibenci dan dapat impresi negatif dari orang sekeliling. Macam yang selalu berlaku dalam organisasi la, pegawai amik hati majikan /orang atasan dengan amalkan budaya 'menjilat' and jatuhkan orang bawahan demi kepentingan diri sendiri naik pangkat, dapat jawatan, kenaikkan gaji etc. Fenomena ni dipanggil sebagai Slime Effect (Vonk, 1998).

Pembentukan Impresi
Persepsi Sosial ni jugak boleh berlaku dan terbentuk dalam keadaan melihat gambar atau jumpa 4/5 minit. Sebab manusia akan selalu kaitkan rupa paras seseorang dengan sifat/personaliti. That is why kalau buat resume ke CV ke kena letak gambar yang bersesuaian (nampak profesionalisme) sebab persepsi macam ni (melalui gambar) membentuk satu kesan penyempurnaan kendiri (Self-Fullfilling) which is set kepercayaan awal bahawa individu itu adalah begitu atau begini.

Kesimpulannya, kita ni (selagi namanya manusia bukan alien) ada kecenderungan untuk buat dua benda iaitu persepsi (memahami orang lain melalui eye contact, body language, ekpresi muka and penampilan) dan impresi (kelihatan tampil menarik untuk pembentukan impresi awal yang berpanjangan). And kita jugak sedar orang lain pun buat impresi kat diri kita. Jadi, gunakan la dua benda ni ke arah yang positif and benda yang baik baik je dalam hidup okay. Do a good deed and be nice with each other. 

Habis dah satu sub topic Persepsi Sosial dalam bidang Psikologi Sosial ni. Aku harap jelas lah kot penulisan, penerangan and contoh yang aku bagi. Ni semua opinion peribadi je atas rujukan bahan ilmiah yang aku baca and aku try intrepretkan dalam bahasa yang lebih santai. Rindu sebenarnya nak masuk kuliah wuwu macam tak percaya seorang Nurain cakap gini kekeke

kbai.

Thursday, March 8

#NowListening I Wish

Hi and Good day,

I’m in bed, quietly looking at the ceiling
Blankly opening my eyes and lost in my thoughts
Why am I alone? What’s wrong with me? Why can’t I date?
My friends are dating and even getting married

But why am I alone?
Am I too picky? Or am I not popular?
When I was young, there were a lot of people who liked me, a lot
Was my mother lying when she said I was the most pretty handsome?
Now she doesn’t even look into my eyes

People who are uglier than me are dating
When I’m walking on the street, everyone is in love but me
Why am I alone? What’s wrong with me? Why can’t I date?
When I look in the mirror after I shower, I have a nice body
But why am I alone? I don’t know

Am I too picky? Or am I not popular?
When I was young, there were a lot of people who liked me, a lot
Was my mother lying when she said I was the most pretty handsome?
Now she doesn’t even look into my eyes

Is it because of my hair style?
Is it because of my fashion?
It can’t be my personality

My friends tell me to stop watching anime
My younger sibling tells me to stop playing games
Now I want to love one man woman too

By Kim Hee Chul ft. Jung Mo

*Aku suka lagu ni sebab catchy nau nau try dengar confirm sukaa and lirik dia comel kekeke 

Tuesday, March 6

Persepsi Sosial.

Assalamualaikum and Good Day,

Pandangan aku la kan, sesiapa yang pandai tafsir fikiran orang lain ni melalui teknik dalam Persepsi Sosial dia adalah orang yang bijak sebab its make your life much more easier (in a good way). 

Hari ni macam tak percaya aku rajin pulak nak sambung subtopic post semalam sebab selalu aku malas kekeke zaman start berbelog dulu excited nau share kat facebook lepas habis buat satu entry walaupun entry cerita pasal dapat makan ayam goreng free je. Sekarang ni seratuslimapuluhjutakali aku fikir nak share ke tak sebab kelompok friend kat facebook dah berubah. Kalau dulu cuma membe membe level IQ yang sama je lol haha sekarang ni ada bekas majikan, kawan sekerja, sedara mara yang jumpa setahun sekali or maybe potensi majikan baru, bakal in laws, jodoh. Gulp. Impression dorang kat aku camne la kan walaupun hanya melalui pembacaan penulisan dalam blog je huhu But again, I don't know about a lot of things. I am merely an observer. I come to this safe space (blogging) that I have built since 8 years ago and I just wanna share some of my thoughts. Pinjam aura #Newsletter Aida Azlin hehe I loveeeee her video so much! Such an inspirational. Go and check it out

Okay cakap pasal impression orang lain terhadap diri sendiri ni so this time aku nak share subtopic Persepsi Sosial. Korang yang baca blog ni and start to assume what kind of person am I maksudnya korang dah pun terlibat dalam proses Persepsi Sosial tau. I'm okay, its normal thing. Seorang Nurain dah cukup dewasa untuk bersikap terbuka and tak cepat melatah since bergelar Graduan Psikologi. Lebih memahami gitu hahaha tapi betul la. Aku rasa classmate aku pun atau students psychology dalam dunia ni kekadang hadapi situasi yang sama di mana kau tak boleh melepaskan emosi marah, frustration, annoyed, geram apa semua yang negatif  secara terbuka sebab kau sedar perkara yang berlaku bersebab and kau cuba nak fahami keadaan orang lain dengan lebih baik. Kira macam you're that friend that has to walk behind the others when the sidewalk doesn't fit a group of three camtu lah level beralah and toleransi kau. Faham tak contoh aku ni? hahaha cemana aku boleh ketawe dengan kata kata sendiri lol 

Persepsi Sosial ni berkaitan dengan cara kita berusaha mengetahui dan memahami orang lain/ sesuatu peristiwa yang berlaku. Dalam proses ni korang akan start mengamati, kenal pasti, membezakan dan buat kesimpulan berdasarkan maklumat yang diterima daripada deria memasing. Kemudian akan diproses dalam otak dan ditafsir ikut makna tertentu. So bila cakap pasal pemprosesan maklumat dalam otak maksudnya proses kognitif sedang berlaku ye. Part ni kita kena hati hati sebab bila dah buat keputusan berdasarkan persepsi, boleh jadi berlaku salah faham,bias, ramalan tak tepat. Contoh, dulu aku ada kenal sorang ni. Dia selalu je sesorang takde geng sebab penampilan dia macam daring sikit. Orang lain macam tak ngam bila kawan dengan dia. Aku pulak jenis kawan je selagi mana dia tak menyusahkan hidup aku. Borak punya borak, tau tak apa yang menyentuh hati aku? Dia confess kat aku yang dia teringin nak pakai tudung tapi dia takde duit nak beli and baju dia pakai semua tu turun temurun dari zaman kakak dia. Sebab tu la saiz baju tak sama bila dia pakai macam fit sikit. And dia sedar sebab tu orang taknak dekat berkawan dengan dia.

Nampak tak kesan daripada persepsi yang kita buat tersasar? Kita dah jatuhkan hukuman/judgemental kat individu tanpa memahami keadaan dia sebenarnya macam mana. Maklumat deria yang kita dapat  sebenarnya terhad and bersifat ekspelisit (luaran) je. Perbuatan yang salah tetap salah, macam aku cakap before this kita bukan nak galakkan tingkah laku yang tak sepatutnya tapi kita nak memahami manusia dengan lebih baik melalui pembentukan sikap yang lebih positif. So bila berhadapan individu yang bertingkah laku tertentu sebaiknya kita fokus pada perubahan sikap dia daripada membuat penilaian negatif okay. Ada dua konsep manusia yang suka tonjolkan diri supaya nampak sempurna dimata orang lain dalam proses Persepsi Sosial . Pertama individu yang berusaha secara sedar membentuk persepsi orang lain (positif) terhadap dirinya dan kedua, individu yang memerhati dan berusaha untuk memahami punca sesuatu tingkah laku. Aku sarankan baiklah kita jadi individu kedua tu. Dunia ni sementara je tau kalau nak cari silap orang manjang huhu 

Kan best kalau semua orang ada kebolehan untuk kuasai teknik pengurusan impresi dengan lebih baik. Sebab kita as a manusia adalah makhluk tuhan yang paling seksi eh tak bukan. Maksud aku, kita as a manusia sebagai makhluk yang adaptif sentiasa buat persembahan diri yang startegik. Kita sentiasa put an effort and keep on trying untuk nampak baik, bijak, berkebolehan depan orang dalam pelbagai situasi. Pakai baju raya time interview kerja sebab baju raya kau paling meriah tahun lepas, pakai minyak wangi and bermekap bila pergi jumpa dengan boyfriend (sekarang dah ex, kbai), berhias mengalahkan pengantin bila kau jadi pengapit je pun atas pelamin lol. Semuanya bertujuan untuk mencapai matlamat tertentu seperti keyakinan dan kepercayaan orang lain (dapat kerja, dapat pasangan hidup, dapat perhatian etc). Ada dua teknik dalam pengurusan impresi ni. Part ni paling best. Macam aku cakap awal awal orang yang kuasai teknik ni memang bijak sebab dia percaya pembentukan impresi awal (first impresion) akan beri kesan yang berpanjangan. 

Okay lah, aku rasa post ni dah macam karangan dalam buku teks. Wording je semua dah la tak kelakar, topic ilmiah la pulak. Aku stop sampai sini je dulu. Memang part yang paling best kena sambung bahagian lain. Sama macam makan ayam goreng lah, part kulit yang sedap kena makan paling laaassssttttttt sekali. 

kbai.

Monday, March 5

Psikologi Sosial.

Assalamualaikum and Good Day,

Don’t confuse my personality with my attitude. My personality is who I am. My attitude depends on who you are. 

Memandangkan aku ada masa yang free sekarang ni so aku decide nak start menulis balik especially pasal psikologi and kaitannya dalam hidup kita. Maybe sehari satu topik. Itu pun kalau aku ada idea la. Selalu takde idea aku banyak merepek kat twitter lol sekarang ni interest aku dengar music so aku takut pulak lama lama nanti knowledge aku tak berkembang so kena jugak amik masa untuk read a book and share ilmu through this blog. Aku menulis ni aku imagine tengah cakap dengan kekawan je so takde la kau rasa macam baca nota kuliah walaupun tajuk ilmiah sangat hehehe buat bacaan santai je boleh laa

First thing first, dalam bidang psikologi ni ada banyakkkkk cabang tau tapi aku nak fokus kat Psikologi Sosial. Sebab? dalam banyak banyak buku psikologi yang aku beli, buku Psikologi Sosial Dr. Rozmi Ismail (my lecturer) ade kenangan yang tak boleh lupa. Two years back, aku ingat lagi time exam week aku demam weh. Dah la banyak tajuk aku tak sempat cover lagi tapi nasib la aku tak pernah miss kuliah Dr walaupun most of the time aku jadi botol kicap dalam tu (tak faham tapi tak tanya sebab tak tahu apa yang tak paham camtu la perangai pang kang). Hari nak dekat exam paper Dr memang siang malam pagi petang aku tidur dengan buku PS. Setiap tajuk yang aku dah baca aku lipat. Sampai sekarang kesan lipatan tu ada lagi and warna warni buku tu kesan highlight. Tiap kali nengok even until now pun aku mesti rasa tu lah kau kenapa tak study awal awal semester ni dah nak exam baru nak baca padan muka haha Dalam banyak banyak kuliah Dr Rozmi aku paling suka kuliah Psikologi Sosial ni sebab one of the group asgmnt  kena berlakon. Best gilaaa group aku sangat supportive and fun! Aku semangat jadi script writer buat dialog walaupun first time tapi sayang benda tu semua burn dalam laptop aku wuwu nampak tak kenapa aku frust bila laptop aku rosak. But through all that process (study at university) aku perasan la diri aku ni jenis suka bab bab hiburan/seni. Dulu kat UPSI ada asgmnt tubuhkan band menyanyi pun aku yang paling excited walaupun aku cuma main castanets je lol but still music instrument okay haha and the most interesting part, we get to know ourself better bila kita belajar and exposed dengan benda benda baru. So don't be afraid to challenge yourself in new things okay. Enjoy and cherish jee the moment. Rasa takut takut tu simpan dalam gobok kekeke

Awal awal ni aku nak orang faham dulu apa tu Psikologi Sosial. Senang cerita, PS ni cabang ilmu psikologi yang fokuskan kepada pemahaman terhadap behaviour manusia dalam konteks sosial.  Contohnya dalam program viral (taknak sebut), dulu aku pelik gila cemana individu2 yang upload video kat social media boleh famous dapat ratings view tinggi gila sebab netizen support, share, like, komen padahal takde content dalam video, tunjuk perangai tah pape and tak datangkan manfaat pun (sorry ni aku jujur cakap untuk sesetengah guest dalam program tu). Part yang aku tak setuju tu bila dorang dah berjaya tanamkan mindset kat golongan remaja sekarang, its okay to be silly/rude/tak sopan as long as I get paid for it, like seriously? Dengan Psikologi Sosial ni la kita nak memahami kenapa individu tu berkelakuan macam tu adakah disebabkan faktor persekitaran, budaya atau pengaruh biologi etc Kita nak faham tingkah laku bukan nak sokong pulak tingkah laku tu ye. Kita pun taknak lah judgemental. Kecam sana sini tapi takde isi tak membantu langsung okay. Paling penting kita nak memahami fenomena dan situasi supaya kita dapat lahirkan masyarakat melalui pembentukan sikap yang lebih baik/positif. 

Dalam findings kajian  yang lepas lepas memang dah terbukti penampilan yang menarik, gaya hidup, social status akan mempengaruhi persepsi dan penilaian orang lain terhadap diri kita. Pernah fikir tak kenapa orang cantik gilaaa mesti akan dapat layanan lebih baik? kenapa orang kaya dan berpangkat mesti ramai orang nak dekat? kenapa orang berperangai tahpape boleh famous and semua orang nak jadi macam tu? Kat sini la proses kognitif berlaku sebab kau mula berfikir hahaha bagus sebab memang dalam Psikologi Sosial akan lihat fenomena ni dalam konteks kognitif. Maksudnya kita buat penilaian dan tafsiran terhadap tingkah laku orang lain sehingga mempengaruhi bentuk tingkah laku yang kita akan pamerkan. Cakap kasar sebab tak puas hati, dengki sebab rasa orang lain lebih berjaya etc So boleh imagine tak, kalau banyak sangat unsur negative dalam masyarakat sekarang, agak agak akhlak generasi akan datang macam mana? Sad enough kan ;(

Samaada sedar atau tak, kehidupan manusia ni memang dipengaruhi oleh orang lain. Dipengaruhi oleh jaringan manusia samaada ibu bapa, kawan sekolah, kawan universiti, kawan sekerja, teman hidup, artis/idola atau sesiapa je. Aku perasan la character aku akan berubah rubah ikut dengan siapa aku berinteraksi. Aku boleh jadi macam bebudak bila cakap pasal EXO members lol (fangirling is tough job hahaha) boleh jadi matang gila macam mak orang bila jumpa parents anak murid aku time report card day, boleh jadi serious time presentation/meeting  dengan bos/sv, boleh jadi joker bila hang out dengan my beloved best friends, boleh jadi perempuan melayu terakhir bila jumpa strangers, boleh jadi monster bila bergaduh dengan Erah sebab pinjam barang aku tak bagitau etc. And kita semua macam tu. Kita jalani hidup ni dengan apa yang kita fikir, apa kita rasa dan bertingkah laku kesan daripada kehadiran orang lain. Tiga elemen ni penting. That is Social Psychology. 

Well, best la studies pasal mental process and human behaviour ni. Time exam je tak best haha sampai sekarang aku tak boleh relate apa kaitan soalan duit syiling (one of the question time final exam) dengan psikologi. Ni pengenalan je dulu kang aku masuk sub topik kang muntah hijau pulak kekeke

Rujukan : Psikologi Sosial, Rozmi Ismail (UKM)


Wednesday, February 28

IV Pengurus Kes

Hi and Good Day,

Rancanglah segala tindakan kita agar tidak kelam-kabut. Pastikan diri sentiasa tenang dan fokus. Kawal emosi dengan zikrullah- JAKIM

Balik je dari interview kat MQA , malam tu aku check emel. Aku paling anxious gila kalau dapat notification and tengok ade emel belum baca. Haha tetibe dapat invitation dari PERKESO untuk interview for Case Manager position. Alhamdulillah syukur walaupun baru panggilan temuduga je. Sebenarnya aku pun dah lupa aku ada apply last year. Itu pun SV time aku praktikal kat JPA yang galakkan aku apply. Ramai jugak classmate UKM and batch dari program yang lain dapat tawaran jawatan yang sama. Its really good to see familiar faces. Yang apply memang beribu, dapat panggilan iv after saringan pun dah kira beruntung. Alhamdulillah.

Mujur la skim bawah Perkeso tak rumit sangat and aku boleh hadam. Aku puji la usaha Perkeso ni buat rancangan Inspirasi Harapan tu sebab secara tak langsung orang pun dapat maklumat hak mereka sebagai pekerja. Best jugak baca pasal prinsip Perkeso (Solidatary Fun, Replacement into Income, kesaksamaan), Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969, Skim Bencana Pekerjaan (faedah perubatan, faedah Hilang Upaya Sementara, faedah Hilang Upaya Kekal, Elaun Layanan Sentiasa, faedah Anak Tanggungan, faedah Pengurusan Mayat, faedah Pendidikan, kemudahan pemulihan Jasmani/Vokasional), Skim Keilatan (Pencen Ilat, Bantuan Ilat, Pencen Penakat, Elaun Layanan Sentiasa, faedah Pengurusan Mayat, faedah Pendidikan, Kemudahan Pemulihan Jasmani,/Vokasional/Dialisis), Skim Bantuan Bekerja Sendiri (Teksi), Sistem Insurans Pekerjaan (caruman pekerja and majikan 0.2%), Return to Work (program pemulihan fizikal, 6 hierarki bekerja) , Websys (flow kerja case manager) etc Aku taip yang ingat je la eh

Aku enjoyed je belajar benda baru sebab kalau nak tunggu sesaja buka website Perkeso nak baca memang tak la. Typical Nurain lol Yang paling best tu malam sebelum iv, aku excited and tak sabar nak tengok closing ceremony Winter Olympic sebab ada performance EXO. So aku tak la fikir sangat pasal iv ni. Rilek rilek je nengok live streaming. By the time nak tunggu EXO perform pukul 9.00 malam aku dah sesiap baca nota. Sumber motivasi seorang Nurain untuk do well time iv esok hari hahaha kemain. Dah tu aku revise la sikit pasal Psikologi Industri Organisasi and Ergonomik time kuliah dulu. Yang penting usaha kena ade ye. Dah janji kat diri sendiri nak buat the best. Takde usaha yang sia sia tau dalam hidup ni

Esoknya, pukul 6.30 pagi aku dah singgah 7E beli gegula. I need my sugar. keke Sampai je kat Perkeso Ampang memang candidate dah ramai. Ikut jumlah dalam emel aku ade 147 orang semua. Dapat jumpa classmate rasa macam reunion je kat situ. Bestnyaaaa! walaupun time kat uni dulu tak la rapat mana pun. Sebabkan iv sehari suntuk kat Perkeso sempat laa nak kenal borak panjang pasal diri memasing. Alhamdulillah im truly happy! Proses pendaftaran start dari pagi sampai ke petang around 7 pm. Bayangkan la lemau ke tak badan bila menunggu tu.  Tapi aku okay je mungkin sebab da lama sangat cuti and aku tak sabar nak rasa aktif busy balik macam dedulu. Lepas dah submit borang and aku dapat no giliran 61. First stage kena jawab essay in English (BM pun boleh) time tu baru pukul 11 pagi. Soalan aku dapat what's resorces to obtain job. Frust jugak la sebab aku ingatkan soalan essay dia akan tanya pasal skim tak pun apa apa pasal Perkeso. Ada yang dapat soalan pasal pegawai perkhidmatan, pasal security etc. So aku jawab je lah essay tu satu muka surat penuh dalam masa 10 minit. Nampak soalan macam senang je kan tapi bila kau ade banyak sangat idea, takut idea asal tu tak sampai. Habis je jawab aku pergi cafe sesorang tenang kan diri. Kalau sebelum ni aku paling tak suka makan sorang sorang kat public area, aku lebih rela bungkus tapi memandangkan aku rasa tak confident apa aku jawab time exam tadi so aku pegi makan sorang. Layan perasaan nak amik semangat balik. Iye, sorang sorang merenung tingkap. Haha Bila aku dah bertenang sikit baru aku masuk bilik iv semula. 

Memandangkan aku group ke 3 yang dipanggil iv dengan panel, so kitaorang start lambat dalam pukul 3 petang. Satu group ada 20 orang. Boleh imagine tak cemana persaingan tu. Tapi aku awal awal dah set dalam otak, kalau ade rezeki aku, mesti dapat punya. And aku tak perlu risau dengan candidate yang lain. Baik aku risau pasal performance aku depan panel nanti. Tak payah kusut pasal orang sebelah aku staff Perkeso ke, orang belakang aku siap attach surat sokongan dari pegawai Kementerian, orang depan aku style macam Pengarah etc. Just fokus kat diri sendiri. Senyum and yakin dengan usaha kita. This is our own battle. Kita berlawan dengan kekuatan perasaan sendiri bukan dengan orang lain. Dalam bilik iv ade 3 orang panel. Pegawai Perkeso memang ramah tamah even urusetia sampailah security guard (thanks Acik sebab baik sangat, terharu). Rasa selesa sangat dilayan dengan lemah lembut and sopan. Takat ni pengalaman aku bekerja/berurusan kat ministry/agency, alhamdulillah dorang semua memang penjawat awam yang bagus bagus. Semoga Allah bagi ganjaran pada mereka yang mudahkan urusan orang lain and sentiasa amanah dalam bekerja.

Masuk dalam bilik iv aku dapat duduk hujung sekali barisan pertama. Time ni aku fikir cemana la nak bagi panel sedar kewujudan aku haha. Well instict kau nak survive dalam keadaan macam tu sangat tinggi okay. So aku memang buat eye contact dengan panel dari aku masuk bagi fail sampai la  aku duduk. First task kena buat introduction pasal diri sendiri and wow factor in English dalam masa seminit sahaja. Aku orang ke 10. Sementera nak tunggu sorang sorang habis tu ya Allah rasa lamaaaaaaaa sangat. Time ni la jantung aku macam nak meletop. Debor kemain sampai aku boleh rasa nadi aku begetar tak terkawal. Serious. Dah lama tak rasa thrill macam tu. I'm enjoyed it walaupun time tu rase nak termuntah semua ada. Sebabnya aku tengok ada yang sedikit struggle nak berbahasa Inggeris mungkin sebab tak expect tetibe iv in english atau terlalu nervous and dorang cakap dua tiga ayat je. Thanks to my friends yang share tips iv so aku memang dah prepare awal takde la blank. Tiba je giliran aku, terus bangun and senyum kat panel. Memang aku tatap mata sorang sorang macam ibu peri haha dalam hati aku cakap tolong la dalam ramai ramai ni Tuan/Puan ingat kat saya ni. nampak tak  aku desperate lol Aku kenalkan diri, pengalaman LI kat JPA where I get involve in Exit Policy and IIAP programme, pasal personaliy trait aku and kenapa aku nak keje dengan Perkeso. Agak panjang sikit dari candidate yang lain. Alhamdulillah tak gagap and dapat momentum. Macam aku cakap sebelum ni kadang kadang kita kena pura pura jadi berani/confident bila kau tengah mengelabah nak pengsan. Takde orang tau pun kau struggle cemana so its okay to pretend everything is under your control. Bravery tu  practice, dia tak datang dari langit ye. Practice. 

Barisan pertama dapat soalan berkaitan faedah dalam Return to Work and macam mana you as a case manager yakinkan hujah kat panel. Barisan kedua dapat soalan cadangan baru yang dorang boleh beri untuk mantapkan lagi program RTW ni. Semua orang diberi masa 2 minit untuk prepare and jawab sekali je dalam masa 2 min. Aku tulis point macam mind map. Ade point yang aku tak faham sebab tulisan sendiri takleh baca lol Aku orang kedua yang present the idea walaupun sebenarnya tak ready tapi aku tak sanggup nak tunggu lama lama nanti lagi aku nervous. Untuk berdepan sesuatu saat yang genting adalah dengan hadapi je. So aku terus bangun and present. Aku fokuskan bimbingan kaunseling and psikologi dalam RTW. Nampak la macam student psikologi kan hehehe lagipun SV aku pun bagi tips yang sama. OB atau klien yang kita berurusan itu adalah invidu yang ada emosi and perasaan and macam mana kita nak bantu dia atasi masalah ketidak seimbangan fisiologi and psikologikal supaya dia berfungsi sebagai seorang manusia demi mencapai kesejahteraan hidup. Alhamdulillah aku tak terlebih masa. Sebab panel dah warning candidate pertama amik masa yang panjang untuk present. Time ni aku dah belajar dari kesilapan time jawab essay tu. Ada banyak idea sekali pun kalau makna tak sampai memang ke laut la perginya. So dalam masa 2 min tu fokus pada satu point yang kau boleh hurai and beri justifikasi. Terangkan terperinci and bagi contoh. Aku taktau le aku jawab tu betul betul tepat ke tak tapi kalau tengok reaksi panel macam okay. Dorang bagi perhatian and dengar apa yang aku bentang. Dorang pun takde persoalkan balik hujah aku macam setengah candidate yang kena. Group iv kitaorang paling lama almost dua jam baru selesai semua. Personally, ada beberapa orang candidate yang aku kagum cara dorang bagi opinion, cara interaksi and confident level. Candidate ni mungkin ada peluang yang cerah kot sebab tiap kali dorang bercakap aku akan tengok reaksi panel macam mana. Aku percaya dengan judgement dorang mencari the best person to fit this job. Semua orang pun dah buat habis baik and kita semua ada peluang yang sama rata sebab panel akan ambil kira semua markah dari ujian personaliti, essay, and iv. 

Aku tak pernah cerita se-detail ni tapi disebabkan sebelum ni aku  susah nak cari sumber pasal pengalaman iv Perkeso untuk jawatan2 tertentu so aku share le. Boleh manfaatkan sesiapa and kenangan untuk diri sendiri. Tujuan aku cuma satu je, aku nak bagi semangat and beramal dengan ilmu yang sedikit ni.

Semoga ada rezeki berpihak kat aku kali ni. 

Tuesday, February 20

#CuriousCat

Hi and Good Day,

When I get home, I always.
Turn on wifi or pergi toilet. Aku kalau keluar bejalan mana mana memang elakkan pergi toilet. Dah sampai rumah baru terasa ada lol Maybe sebab aku selalu fikir ada camera dalam public toilet. Well, perempuan memang kena extra careful. Nowdays, there's sooo many sick people. 

On my bedside table, there's always.
Laptop and tons of file. Biasa la sekarang aku kan pencari kerja tegar. Hari hari apply kerja, edit resume, buat cover letter etc. Lepas tu kalau dah boring, kekadang aku baca balik reports yang aku pernah buat. Macam tak percaya aku boleh siapkan semua reports tu. Setiap satu task atau asigmnt tu ada significant and bermakna. Somehow its kind of proving my hardwork and effort kot. Sebab tu aku frust gila laptop toshiba aku jahanam sebab banyak gila kot report dalam tu burn macam tu je and the saddest part aku langsung takde copy. 

The first car I ever drove was.
Kancil and its manual. wow. First day belajar bawak kereta i just cnt believe kereta tu bergerak sebab kaki aku yang tekan minyak. Can you imagine? KAKI AKU SENDIRI. Im in awe. Lepas tu boleh pulak aku pandang tunduk bawah nengok kaki aku. Bukan nengok depan, terus kena sound dengan Pakcik Marmin. 

Did you ever believe in love at the first sight?
No. There's no such things sebab feeling kene develop. Its took me almost 6 years to get into EXO. Yes, trust me. Since 2013 pernah dengar Growl tapi aku tak pernah dulik pasal dorang pun. Aku memang amik masa yang sangattttttttt lama untuk suka sesuatu benda/orang. At that time i think they're just like any typical kpop boyband yang pakai makeup, lagu rancak rancak, menari bagai dah tu pulak kenapa group member ramai gila muka sama pulak tu. I cannot brain. Cukup la Rabbani je ade ahli group ramai okay lol But you know what? Im totally wrong! They're beyond than that. Their voices like seriously superbbb, very calming and soothing ever. Baekhyun's, Chen's & DO's voice is my favorite sound in this universe. Suho one of the best student and family educated background. Of course la sebab bapak dia professor kat one of the top university kat Korea. Xiumin proves himself to be intelligent man that values education by finish his PhD soon! Aku habiskan Degree pun macam nak merangkak. He's totally inspired me. Chanyeol and Lay very talented musician. He even do not know how to read sheet music/note but still manage to play any kind of music instrument. How cool is that kan . Sehun & Kai personality awesome gilaaa. Kalau nengok cara dorang jawab interview media ke apa mesti aku kagum. Sebab thought dorang deep and macam tak percaya umur baru 23 tahun tapi matured. Aku tengok semua movie,webdaram dorang berlakon mostly ending mesti sedih tak pun watak dorang mati lol terer gilaa berlakon weh. nak cerita kang panjang pulak so to make it short, EXO feel like a home to me. Ibarat macam kau pergi la ceruk dunia mana sekalipun, by the end of the day kau mesti akan balik rumah jugak. Tak suka cemana pun nanti lama lama akan ade benda yang buat kau suka walaupun benda kecik. padan muke aku hahaha

What kind of music you listen to?
Personally, i do loveeeee ballad song so much! tak kisah la any language pun i do enjoyed listening ballad song. Lagu yang layan perasaan memang best weh. Lagu dari thailand, vietnam, korea, china, japan, sepanyol, filipina semua aku dengar. Lirik lagu dorang power boleh nages dengar. memang tikam sampai ke hati dia punya touching tu. Lately aku suka lagu Luluh, Sabor Ami, Nguroi Ay, Cosmic Railway, Your Love Dolce Amore, Turning The Pages of Memories etc. Dalam playlist aku ada 159 lagu yang hari hari aku dengar and mostly ballad song. One of the reason kenapa aku suka gila EXO sebab lagu ballad dorang mak aihhhhh. Jatuh cinta yang ke limapuluhjutakali lagi lagi Winter Album, like seriously you guys should listen too and thank me later.

My hidden talent is.
Sing. Even though im not a good singer but i love to sing very much. Dari tengok wayang ke main bowling ke, aku lagi suka pergi karaoke. Superstar paling mahal aku pergi bilik VIP, paling murah karaoke jamban kat Maju Junction satu lagu seringgit. Memang sempit macam jamban tapi sound system peh boleh bikin concert hahaha Aku tak pernah nyanyi depan crowd kecuali my best friends (Tiha, Syiqin, Anis,As,), my family (mak, Erah, Ateen), colleague (a few) and Cik Min. Boleh kira dengan jari. So kalau aku pernah nyanyi depan orang tu maksudnya orang tu kira rapat la dengan aku. My low note its not that good and my high note veryyy bad. First time pergi karaoke kat Brem Mall time umur aku 18 tahun. Time tu rasa macam buat dosa besar sangat pergi karaoke sebab still pakai baju sekolah and enviroment macam dalam club weh dengan gelap macam masuk rumah hantu lepas tu ada disco ball tu lol 

Thats all my answers for #CuriousCat question on facebook. I just get a chance to know about myself better. Suprisingly, huh?

Sunday, February 18

PSH

Alhamdulillah. Baru dapat panggilan temuduga untuk jawatan kontrak tiga bulan. Ya Allah happynyaaa. Belum dapat offer kerja tetap lagi. Mau lompat bintang aku hehe lemau jugak jadi penganggur ni sebab skills tak boleh develop. Everyone has something to offer. Tak kisah la kau kat posisi paling bawah sekali pun atau fresh graduate macam aku. Your idea, kemahiran in any field, talent, opinion etc semua tu berharga kalau disalurkan ke tempat yang sepatutnya. 

Impian aku tak besar mana pun. Just nak dapatkan decent job, mampu bayar pinjaman balik so that aku tak kena blacklist dapat fly (nak pergi ziarah Umrah lagi), dapat bagi keluarga aku merasa sorang sikit, dapat survive dalam hidup ni, dapat bayar zakat sendiri, dapat buat ibadah korban, penuhkan tabung Haji... As a Muslim mesti kita ada cita cita macam tu kan and the list go on and on. Allah dah tetapkan dan aturkan hidup aku. Aku cuma perlu yakin dan usaha sehabissssss baik. Tahun 2017 paling banyak pengajaran Allah bagi kat aku, sebanyak jugak pertolongan yang Dia bagi. Memang dalam setiap kesusahan ada kesenangan. Itu janji Dia. Ayat macam klise kan, mungkin dah beratus kali aku baca atau dengar benda yang sama. Tapi serious aku cakap setiap kali aku down ke ape memang ni je yang mampu pujuk hati aku balik. Ayat ayat Allah kan memang manis macam gula :)

Sebelum umur aku 30 tahun dalam masa dua tahun ni, aku nak bagi peluang kat diri aku untuk explore macam macam benda berkaitan dengan pengembangan kerjaya aku. Dari kerja full time as a teacher at private preschools sampai lah kerja part time semuaaaaa aku suka. Variety gila kalau nengok pengalaman kerja aku dalam CV hahaha dari jaga exam IIUM, s/u pilihanraya, freelance asgmnt report/literature review, enumurator, RA  blabla since habis sekolah sampai cuti semester aku kerja je. Aku tak mencari tapi ade je peluang tu sebab kawan ajak la, tolong abah aku time mesyuarat la, kakak aku offer la. Tu la yang dinamakan ade rezeki tak kemana. Have faith! bila dah dapat mesti buat sehabis baik. Be responsible dengan kerja lepas tu confirm akan rasa senang je selesaikan kerja kerja tu. Keberkatan ni takleh nak describe cemana tapi diri sendiri boleh rasa. And aku nak rasa berkat dalam bekerja tu lagi. Harap harap ade rezeki jadi seorang pekerja tahun ni. Heheh

Boleh kata pengalaman IV kat MQA last monday was my very first IV. Like seriously before this ex bos aku offer kerja terus lepas aku habis LI kat tempat dorang. Tak pun panggil iv tapi sebenarnya terus isi form and sign diterima kerja. So kali ni pergi IV tak tau nak expect apa. Aku just nak amik pengalaman IV jee and warm up before IV PERKESO next two week. Malam sebelum nak IV kat MQA aku siap study weh dah macam final exam. And macam biase aku kalau time exam mesti rasa nak demam. hahaha Cara aku nak relax is buat mental tranining. Imagine je benda benda baik akan berlaku dalam bilik temuduga tu. Serious benda ni sangat berkesan kat aku weh terus aku mengantuk tahap gaban and terus tidur tanpa tahu pasal beza MQA dengan MQF and MQR lol padahal aku dah prepare note awal awal. Put an effort sangat penting walaupun lepas tu kau ke laut dalam haha

Disebabkan iv aku pukul 2 petang lambat lagi so pagi tu sempat laa revise sikit sikit. Aku just bukak web portal MQA and baca bahagian FAQs. Ibarat macam kau just baca abstrak tesis jee untuk tahu keseluruhan research tu pasal apa. Tak perlu baca beratus ratus muka surat kekeke #tipsstudylastminute. Memang lawaaaaa nau bangunan baru MQA kat Cyberjaya. Last LI kat JPA Putrajaya. Memang dua dua ni tempat impian aku nak bekerja dari kecik. Maybe Mak Abah aku kerja kerajaan jugak kot. In psychology study, to be specific in Anne Roe's theory, career  choice seseorang memang boleh dipengaruhi sejak zaman kanak kanak kita oleh parent. Dalam pukul 3.30 petang baru la giliran aku kena interview. Satu group empat orang candidate. Staff/pegawai MQA sangat laaa friendly. dari mula mula register nama sampai laa sediakan air, sediakan kerusi (sebab candidate ramai) sampailah ke depan pintu bilik interview memang baikkk senyummmm manjang. Tak rasa awkward ke apa. Which i do really appreciate cara dorang. Sekarang ni kalau orang buat jahat tak pelik dah tapi kalau jumpa orang baik baik memang pelik. Betul laa Naqibah aku cakap, akhir zaman ni benda baik akan jadi bendasing ;(

Panel iv aku tiga orang, sempat jugak la aku tanya staff sebelum masuk bilik. Panel ni dari ketua jabatan sub bahagian tertentu. Aku rasa muka macam familiar. Kesan dari tengok carta organisasi lah kot. haha Seingat aku cuma dua soalan je yang ditanya which is introduce yourself and what's your strength kat semua candidate. Soalan ni semua orang boleh jawab tapi jangan take for granted. Cuma soalan untuk individual berbeza dari candidate dengan candidate yang lain contoh ada business online ke tak, apply SPA ke tak, kenapa kerja part time etc. Takde okay soalan apa maksud MQA apa PSH dalam Pekeliling Perkhidmatan, siapa pengerusi and board of director. Rasa macam borak borak between lecturer and student masa kat uni jee. Maybe dorang just nak nilai personaliti and sikap terhadap kerja je kot. Pegawai MQA sangat humble and benda tu memang buat aku rasa selesa and tak nervous. Aku lagi nervous salah order menu kat kedai lol

Pendek kata, siapa yang ada interview keja mana mana, just do your very best okay! Maksudnya kalau kau ada masa sejam dua kena jugak study and membaca. Baca ni benda paling malas sekali nak buat kan tapi kena jugak. Kalau baju raya kau paling cantik and boleh buat kau confident, go ahead sila pakai time iv yang penting kena selesa and of course jangan lebih dari 3 warna. Kalau kau rasa negative confrim tak dapat sebab candidate yang mohon ramai gila, so kau kena ingat satu benda. ADE REZEKI TAK KEMANA, ALLAH DAH TETAPKAN. So takkan nak give up lagi kan? kalau dapat Alhamdulillah sila kerja dengan amanah, kalau tak dapat alhamduliilah jugak maybe rezeki kat tempat lain. You have no idea. So be the best you can be. Rasa takut, nervous nak tekencing sakit perut kaki tangan sejuk tu semua tu normal. Youre only human being bukan alien. itu pun kalau alien wujud. kekeke Rasa ketakutan akan bagi peluang untuk kita jadi lebih berani. Berani sahut cabaran dan keberaniaan tu perlu dilatih dalam diri bukan simply datang macam kuasa superhero. So if you need to pretend acah acah confident time iv supaya kau tak gagap, aku sarankan sila buat. Sebab takde sape yang tahu struggle kita, usaha kita, niat kita.

Aku cakap kat diri sendiri ni sebanarnya sebab aku ada lagi dua interview next week.

kbai

*Update : Alhamdulillah dapat makluman aku jadi calon simpanan dalam tempoh setahun ni. By next week ada iv kat MAKPEM. Result  iv PERKESO dalam bulan march ni. Tengok la rezeki mana sampai dulu. Alhamdulillah. 


Wednesday, January 10

#DeepinThought

Sharing some thought about learning.

My point of view on learning based on my experience is very exciting, yet struggling. Even though I take quite long time to get my first degree at 28 year old but is still an achievement because learning journeys are an oppurtunity for change. I want to futher study (degree) because I want to change myself to become a better person. I do believe that everyone has their own individual timelines and we do not have to rush with others. This is something that we should ponders--learning is not a form of competition especially among children. Everyone learns. Therefore, everyone has an opinion on what works best for them based on what has and has not worked in the past. For me, working as a kindergarten teacher to gain experience (before I get my diploma) when I was 20 year old is also a form of learning. As a result, I became more open-minded in many things, more mature in decision making, intelligently controlling emotions and more clearly with long-term objectives and goals.

- Ain.