Disclaimer : Blog post yang lepas lepas mahupun yang paling latest akan ada misspell, typo, grammatical error, bahasa wicet, cringe moments, wording size tak sama, gambar tanpa edit etc so please bear with me. Aku takda masa nak re-read and edit balik. Let bygones be bygones. Ada beza seorang Nurain ketika zaman remaja and zaman meningkat dewasa lol

Saturday, April 14

Reflection

Assalamualaikum and Good Day, 

Just wanna take a minutes to write something on blog today. Nak share about reflection that I had nowdays. Setiap kali aku drive pergi balik kerja aku selalu ada this kind of thought, which is Allah ada sangat dekat dengan aku. I can feel it. Sebelum ni aku macam distracted dengan benda benda lain so macam kurang sikit rasa tu ;(

Tapi since dah bekerja, everything started to change a bit (in a good way, alhamdulillah). Bayangkan aku keluar rumah pukul 6.30 pagi langit tengah gelap lagi. Aku drive pergi kerja sorang sorang something that I NEVER do it before this. Selama umur 28 tahun tak pernah okay. Tak tau le mana datang rasa berani tu. Memang aku berserah dan meletakkan sepenuh pergantungan pada Dia. Mungkin la orang lain anggap benda tu perkara remeh je (well semua orang pun drive pergi kerja kan) tapi aku bersyukur Allah hadirkan perasaan rely on Him dengan sekecil kecil benda yang berlaku dalam hidup aku. And I feel great sebab aku tahu Allah ada dengan aku setiap kali-sentiasa-every second JUST to protect me. It was my certainty of faith and my trust in Allah that makes me enabled to endure such a 'difficult" (at least for me) situation. Kali ni aku rasa macam ada specific time, just between me and Him. Dan itu menjadikan satu motivasi untuk aku bangun pukul 5.30 pagi, bersiap dan rasa semangat nak pergi kerja.

Dan hari ini merupakan 27 Rejab Israk Mikraj, suatu peristiwa yang berlaku iaitu Nabi Muhammad saw menunggang Buraq bersama malaikat Jibrail  dari Masjidil Haram ke Masjid Al Aqsa, kemudian Baginda diangkat hingga ke Sidratul Muntaha bertemu dengan Allah swt di Arasy'.

“Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah Al-Israa’: Ayat 1)

Ada ibrah dalam kisah peristiwa Israk Mikraj ni yang aku boleh hadam dan faham. Semoga kita semua menghargai setiap perkara yang terjadi because it's Allah wills. Be thankful. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih