Skip to main content

Haiwan sama dengan Binatang, tahu?

Assalamualaikum ! :)

Ohh tetibe jeww daku tekenang zaman sekolah duluu. Aku ade sorang kawan nama dia start dengan Wan. Orang kelantan barangkali. Eh?  Time sekolah aku naik basikal lalu depan uma dia. Tapi dia salu pergi awal. So bila ter-serempak dia kat jalan, aku kayuh laju laju kejar dia. Jerit kat dia Hai Wan!. Dia toleh-senyum-tinggalkan aku. Kejam tak? So aku tak puas hati aku jerit lagiii dengan lebih kuat Haaaii Waaannnnnn!. So sekarang nampak tak siape lagi kejam? Hahaha. 

Dulu kat umah aku pernah bela 21 ekor anak kucen. Gila tak? Tapi sayang, semua mati katak. Kena langgar lari. So akibat tak sanggup menahan rase sedih kehilangan haiwan peliharaan lagi maka aku pon decide tak bela lagi. Sedih okayyy. Dah sayang sangat. 

Satu hari aku bangun tido, tiba tiba je aku dah bela haiwan. Tak tak bukan kawan aku tu. Maksud aku binatang. Hehehe  Okay baru laa de related dengan tajuk entry. Hahaha.

Ni belaan adik aku. Kemain marah lagii Mak Burung Helang bile orang kacauu anak dia. Lihat, binatang pon sayang anak tauu :')

Ohh nie paling garang sekali. Tapi dia jugak laa paling manja dedulu. Name dia T-rek. Tengok habis semua gigi dia transform jadi gigi bersiong sebab suka geget orang. Grr

Bapak kurita nie memang gatal sikit. Tangan merayap jew. Huh

Ohhh binatang yanggg paling comels sekali! Lihat, semua orang sayang dia, Aww

I do love Dutch Lady sooo much. Thanks to Aunty Moo :)

Adik penguin nie pon comels gak. Asyik mintak dukung jeww. 

Pak cik kuda tu garang. Suka tikam tikam orang. Isk isk

Larriiiiiii. Tapi perlu tetap senyum di hadapan kamera okay? Imej tu penting. Hahaha

Okay okay foine. kalau saya mahu melawat Abam Kerbauu (kerbau ke?) kita janji tak pakai baju kale merah lagi okayy.  

Lihat betapa relanya adik saya mahu dipijak kak Gajah. Pijak sampai kemek ye. Hewhew

Cik Zirafah sila tunduk sikit yeww. Leher awak da macam Puteri Sejinjang. Panjang Kemain. Tak macam saya seperti Puteri Santubong. Eh? Hahaha

Aik kenapa mesti ade persamaan saya dengan atok penyu ni? Lihat dagu kami hampir serupa ! Ohh

Seronok sebenarnya main kejar kejar dengan Acik Buaya. Kami pura pura takot jeww tu.

*krik krik krik*

Rupanya, saya bukan bermimpi. Saya dan sisters pergi jalan jalan di Trick Art Museum! Dengan bayaran sebanyak rm5, saya dapat mengembalikan kembali kenangan dengan haiwan kesayangan. Manisnya!

Sekarang kamu tahu bukan, haiwan sama dengan binatang?

Sayangilah mereka.

Comments

  1. hahahah..ain, katne ni?? mcm best jer...

    ReplyDelete
  2. Kat icity jeww. hehehe ajak encik tunang pergii okay. Best ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…