Skip to main content

This is career not a job.

Assalamualaikum!

Im fallin in loveee wif my job for millions time! Aaaa tak tau nak gambarkan macam mane. Being a teacher tu macam satu rahmat. Kita bagi kegembiraan pada kanak-kanak, Allah swt lipat gandakan kegembiraan kita dalam pelbagai cara. 

Tak perlu nak ulang tayang cerita dulu tapi bagi aku kalau aku tak lalui perit dulu macam mana mesti aku tak kan jadi macam sekarang. When i look back, memang aku rasa Allah swt dah aturkan hidup aku cantik. Cantik sangat. Dan sekarang aku cuba nak baiki mana- mana yang kurang supaya aku jadi lebih baik. I want be a great teacher! 

Aku mungkin tak de anak lagi and i really dont noe how it feel. Tapi Allah swt bagi aku kesempatan didik dan asuh anak orang. And it's amazing! Tanpa sedar jugak sebenarnya aku lagiiii banyak belajar dari anak murid aku sendiri. Serious. Contoh laa kan, dalam hidup kita (maybe aku je laa) kadang kadang or selalunya kita tak amalkan baca doa naik kenderaan/doa bangun tidur/doa pakai baju tapi bila kita ajar anak orang hari hari secara tak langsung kita pon didik diri kita jugak nak amalkan. Nie mungkin sebahagian kecil je contoh aku bagi. Ada banyakkkk lagi contoh.

Kau tau perasaannya bila anak murid pagi pagi datang kat kau cakap 'Nak pegang tangan teacher boleh? Rindu...' Okay serious aku rase nak nages. Tiba tiba datang kat aku peluk kaki, main baju aku, tolong bawak barang, nak duduk kat kantin sama sama, nak main rebut tiang sama sama, cakap thanks teacher sebab tolong tuangkan air, tu semua benda yang mengharukan tahu? Mungkin nampak childish (dah memang keje aku early childhood kan) tapi kesan dia buat aku happy sepanjang hari without stress. Agak agak laa kan, kalau orang dewasa ade tak treat kau macam tu sepanjang hari? 

Kerja mana mana pon memang ada cabaran dia. And aku pon ada cabaran yang kadang kadang macam tak mampu nak hadapi (sapa kata jadi cikgu tadika senang macam kacang? Cuba sehari ade bran?) Rasanya tak perlu nak listkan satu persatu. Apa aku nak cakap kat sini, just be prepare dari segi fizikal,rohani and emosi. Tu paling penting. Emosi. Kalau tak kawal kau akan cederakan emosi anak yang masih mentah. Tolong. Jangan buat macam tu. Kita mungkin tak boleh kawal tindakan orang (terutama budak laa kan) tapi sebagai orang dewasa kita boleh kawal diri kita sendiri. Setuju?

Kalau nak cerita pengalaman satu sau memang tak kan habis. Sebab semua moment moment tu indah untuk dikenang. Macam yang aku rasa sekarang. Aku pon macam tak percaya aku cakap macam nie. Okay, back to normal. Ain yang normal. Bukan yang skema macam nie. Hewhew

Thanks Allah for this happiness.


Comments

Popular posts from this blog

UKM

Assalamualaikum & Good day, 
Kita mulakan dengan Bismillah disudahi dengan Alhamdulillah, begitu lah sehari dalam hidup kita mudah mudahan dirahmati Allah~~~ (by Raihan) Eh

Tiga tahun di UKM. At the very last moment, aku sengih manjang start masuk DECTAR. First time masuk masa ikrar pelajar 2014. Memandangkan aku second intake so tak dapat le attend orientasi. Masa tu janji dengan diri sendiri bertahan untuk tga tahun je lagi. Alhamdulillah, janji ditepati hehehe Rasa bahagia sebab tak sangka dapat peluang merasa masuk dewan konvo dengan Mak Abah once again. Lagi lagi bila rasa give up banyak kali. Rasa puas bila dapat achieve something big. Ye lah benda susah nak dapat so bila dah dapat rasa macam tak percaya. Masa Diploma dulu rasa sebak nak menangis sebab kat UPSI enjoy sangat study. Alhamdulillah. Tah kenapa this time bila naik tangga pentas tetiba jantung degup laju woi. Bila dah bergerak ke check point memasing aku dah ready dalam kepala senyum-tunduk hormat-diri tegak-amik…
Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

POWER ke?

Hi Good day! #nowlistening Power by EXO 😍😍😍😍 (Now I'm officially EXO-L weehoo!)
Bila ingat balik sepanjang tahun 2017 yang berbaki lagi dua bulan lebih ni, macam macam benda yang jadi. Final year hits me very hard! Tak lah frust lagi pun sekarang ni. Dah okay dah pun. nak konvo by next week yahoo! Just nak share there's a few things happen to me before this which I cant believe I'm strong enough untuk hadapi dengan senyuman, semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semuanyaaa kan baik baik sajaa~~~  Kuat jugak seorang Nurain rupenye walaupun takut cicak eh ade kaitan ke eh sukahati aku lah eh eh eh 

1. TESIS
Preparation for tesis start awal jugak dari bulan Ogos, 2016. Bila call/send email/buat surat banyak kali kat beberapa agensi untuk apply tempat for my research tapi tak dapat kerjasama/feedback. Masa aku buat keputusan nak buat research for student/child, aku dah semangat gila and i dont mind to buat-kerja-lebih-sikit isi borang buat surat bagai.…