Skip to main content

B A N G I L A G I

Assalamualaikum 

Okay sebenaqnya dah janji kat diri sendiri nak keep on writing in this blog. So nanti bila aku baca balik 10 tahun akan datang, i was like wow!  i come this far. Bukannya eww awat hang gediks semacam. Hopefully laa kan. Hewhew

Basiclly, sekarang aku dah jadi student balik. Ya, mahasiswi di UKM. Ya Allah sape sangka kan?  Time aku mula rase give up dan tak mengharap apa apa,  tiba tiba je Allah makbulkan doa aku depan Hijir Ismail awal tahun ni. Nanti aku story lebih sikit sebab aku rase benda ni boleh jadi satu semangat buat orang yang dah pun lemah semangat macam aku a few month ago. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Thank you Ya Rahman Ya Rahim. I'm happy! Loooonggg way to go. Rabbi Yassir Walaatuasir.

Alkisahnya, aku pun tak terkira dah berapa puluh kali apply Universiti since habis SPM. Rayuan jangan cakap lah. Berapa kali fotostat IC, segala sijil etc. Usaha tu sentiasa je even lepas habis STPM.  Sampai laa dapat tawaran buat Diploma kat UPSI. Alhamdulillah. Dah pun grad dengan jayanya. Dengan result CGPA yang aku-sendiri-tak-percaya. Then bekerja selama beberapa bulan ni. Dengan gaji yang tak seberapa boleh menabung mengunjungi rumah Allah. Tu dah capai tahap gembira tak terkata dah. I'm happy enough. Alhamdulillah.

And now almost 9 hari menetap kat Kolej Keris Mas di UKM. Hmm cemana eh nak describe feeling nih. Sebenaqnya tak sangka pon aku akan kembali ke Bangi ni. Since 2009, aku umur 20 tahun. Banyak jugak laa kenangan kat sini. Kuat betul jodoh dengan Bangi ni. Erkk

Sepanjang aku attend kuliah beberapa hari ni serious aku rase macam lost. Adoi. Task jangan cakap laa memang belambak lambak. Macam beranak pinak pon ade. Amboi kemain. Takpa takpa. Hadap je. Manis tu nanti InshaAllah, Allah akan ganti 3 tahun lagi masa aku konvo. Target nak dean list, dapat student terbaik pon okay jugak. Pehh masin laa mulut aku. Kehkehkeh But once again  please set your goal high.Confident tu penting. lol

Lagi satu, rindu ahli syurga ni lain maciam sikit tau. Hehe my precious students. Selalu pagi pagi nie mesti buat bacaan sama sama. Kerenah dorang memang pengubat sakit. Rinduu bau budak budak tu. Mesti dorang pon rindu aku agaknya kalau tak takkan aku sampai mimpi dorang ;((

Okay, ada masa pulak kan aku nak update bagai. Tak sedaq diri ke ape task dah tersusun nak submit.

Bai. 


Comments

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…