Skip to main content

Teori Psikoanalisis DREAM by Sigmund Freud kah ini?

Assalamualaikum :)

Amboi kemain tajuk. Student psikologi katanya. Hewhew Okay sekarang minggu study week tapi aku still lagi busy nak siapkan asgmnt. Dah kenapa lec baru nak bagi akhir akhir sem ni. Duhhh Dah laa aku macam lost je. Imagine baru masuk kuliah 3 bulan dah nak kena hadam all those things and segala term yang aku tak pernah dengar pon. Bahasa asing jangan cakap laa kan. memang blur manjang.


Masa minggu last kuliah, I do not know why sejak aku jumpa sorang lec ni, boleh pulak dia muncul dalam mimpi aku. Aku mimpi buat sesi psikoterapi dengan dia. Banyak kali pulak tu. Aku da submit kot asgmnt dia. Dah kenape. Padahal dulu mase aku nak set appointment dengan dia bukan main susah lagi. Asgmnt dia jugak laa paling mencabar. Tahap aku nak nages kot sebab kena buat benda yang aku tak pernah buat. Asgmnt dia laa buat aku belajar banyak benda sampai aku tak segan segan nak mintak tolong kawan aku. And asgmnt dia aku rasa paling touching pernah aku buat. Kire mencabar jugak la nak siapkan. Nie da siap hantar tapi awat muncul dalam mimpi pulak. Ke semua tu bawah pemikiran tak sedar aku? Hahaha 

Tapi aku suka laa sebab lec ni sempoi habis. Aku rasa nanti masa nak buat tesis aku nak dia jadi supervisor aku. Tapi macam takde kaitan laa pulak dengan bidang aku. Macam macam laa ilmu baru dia share mase meeting haritu. Serious bestttt. Sebab nak attend kelas dia laa aku terpaksa curi curi keluar kuliah wajib fakulti. And aku tak menyesal pun. Haha Dia pon banyak je share story pasal background academic dia. Ke sebab dia kauselor so dia macam pandai attract orang termasuk aku. Dalam masa tiga tahun ni aku bersyukur jugak laa sebab dapat jumpa lec yang bole guide and bagi pandangan tentang academic progress aku. 

And banyak banyak benda dia share, satu je menarik perhatian aku. Bila dia cakap "Eh tak boleh, saya duduk jauh, anak saya macam mana". Serious aku ingatkan dia tak kawin lagi sebab dia nampak muda kot. Gila gila pulak tu. Terus aku rasa makin respect kat dia sebab utamakan family dia especially pasal anak. Ke sebab aku cikgu yang dah lima tahun dalam dunia kanak-kanak so aku cepat sensitif bila dengar benda benda macam ni. Atau aku cepat impress lelaki yang pentingkan keluarga. Amboi. Haha

Seriously aku takut sebenarnya. Boleh ke aku terima bidang yang lain dari aku belajar selama ni. Final just around the corner. Aku nak buat the best. Macam lec aku pesan. Buat apa pun mesti kena ada minat. Ada minat carry on je. Toksah pikir hal lain. 

Belajar psikologi ni satu je, jangan kau yang psiko sudah. 










Comments

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…