Skip to main content

Teori Psikoanalisis DREAM by Sigmund Freud kah ini?

Assalamualaikum :)

Amboi kemain tajuk. Student psikologi katanya. Hewhew Okay sekarang minggu study week tapi aku still lagi busy nak siapkan asgmnt. Dah kenapa lec baru nak bagi akhir akhir sem ni. Duhhh Dah laa aku macam lost je. Imagine baru masuk kuliah 3 bulan dah nak kena hadam all those things and segala term yang aku tak pernah dengar pon. Bahasa asing jangan cakap laa kan. memang blur manjang.


Masa minggu last kuliah, I do not know why sejak aku jumpa sorang lec ni, boleh pulak dia muncul dalam mimpi aku. Aku mimpi buat sesi psikoterapi dengan dia. Banyak kali pulak tu. Aku da submit kot asgmnt dia. Dah kenape. Padahal dulu mase aku nak set appointment dengan dia bukan main susah lagi. Asgmnt dia jugak laa paling mencabar. Tahap aku nak nages kot sebab kena buat benda yang aku tak pernah buat. Asgmnt dia laa buat aku belajar banyak benda sampai aku tak segan segan nak mintak tolong kawan aku. And asgmnt dia aku rasa paling touching pernah aku buat. Kire mencabar jugak la nak siapkan. Nie da siap hantar tapi awat muncul dalam mimpi pulak. Ke semua tu bawah pemikiran tak sedar aku? Hahaha 

Tapi aku suka laa sebab lec ni sempoi habis. Aku rasa nanti masa nak buat tesis aku nak dia jadi supervisor aku. Tapi macam takde kaitan laa pulak dengan bidang aku. Macam macam laa ilmu baru dia share mase meeting haritu. Serious bestttt. Sebab nak attend kelas dia laa aku terpaksa curi curi keluar kuliah wajib fakulti. And aku tak menyesal pun. Haha Dia pon banyak je share story pasal background academic dia. Ke sebab dia kauselor so dia macam pandai attract orang termasuk aku. Dalam masa tiga tahun ni aku bersyukur jugak laa sebab dapat jumpa lec yang bole guide and bagi pandangan tentang academic progress aku. 

And banyak banyak benda dia share, satu je menarik perhatian aku. Bila dia cakap "Eh tak boleh, saya duduk jauh, anak saya macam mana". Serious aku ingatkan dia tak kawin lagi sebab dia nampak muda kot. Gila gila pulak tu. Terus aku rasa makin respect kat dia sebab utamakan family dia especially pasal anak. Ke sebab aku cikgu yang dah lima tahun dalam dunia kanak-kanak so aku cepat sensitif bila dengar benda benda macam ni. Atau aku cepat impress lelaki yang pentingkan keluarga. Amboi. Haha

Seriously aku takut sebenarnya. Boleh ke aku terima bidang yang lain dari aku belajar selama ni. Final just around the corner. Aku nak buat the best. Macam lec aku pesan. Buat apa pun mesti kena ada minat. Ada minat carry on je. Toksah pikir hal lain. 

Belajar psikologi ni satu je, jangan kau yang psiko sudah. 










Comments

Popular posts from this blog

UKM

Assalamualaikum & Good day, 
Kita mulakan dengan Bismillah disudahi dengan Alhamdulillah, begitu lah sehari dalam hidup kita mudah mudahan dirahmati Allah~~~ (by Raihan) Eh

Tiga tahun di UKM. At the very last moment, aku sengih manjang start masuk DECTAR. First time masuk masa ikrar pelajar 2014. Memandangkan aku second intake so tak dapat le attend orientasi. Masa tu janji dengan diri sendiri bertahan untuk tga tahun je lagi. Alhamdulillah, janji ditepati hehehe Rasa bahagia sebab tak sangka dapat peluang merasa masuk dewan konvo dengan Mak Abah once again. Lagi lagi bila rasa give up banyak kali. Rasa puas bila dapat achieve something big. Ye lah benda susah nak dapat so bila dah dapat rasa macam tak percaya. Masa Diploma dulu rasa sebak nak menangis sebab kat UPSI enjoy sangat study. Alhamdulillah. Tah kenapa this time bila naik tangga pentas tetiba jantung degup laju woi. Bila dah bergerak ke check point memasing aku dah ready dalam kepala senyum-tunduk hormat-diri tegak-amik…
Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

POWER ke?

Hi Good day! #nowlistening Power by EXO 😍😍😍😍 (Now I'm officially EXO-L weehoo!)
Bila ingat balik sepanjang tahun 2017 yang berbaki lagi dua bulan lebih ni, macam macam benda yang jadi. Final year hits me very hard! Tak lah frust lagi pun sekarang ni. Dah okay dah pun. nak konvo by next week yahoo! Just nak share there's a few things happen to me before this which I cant believe I'm strong enough untuk hadapi dengan senyuman, semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semuanyaaa kan baik baik sajaa~~~  Kuat jugak seorang Nurain rupenye walaupun takut cicak eh ade kaitan ke eh sukahati aku lah eh eh eh 

1. TESIS
Preparation for tesis start awal jugak dari bulan Ogos, 2016. Bila call/send email/buat surat banyak kali kat beberapa agensi untuk apply tempat for my research tapi tak dapat kerjasama/feedback. Masa aku buat keputusan nak buat research for student/child, aku dah semangat gila and i dont mind to buat-kerja-lebih-sikit isi borang buat surat bagai.…