aNak muRid cikGu

Tuesday, December 23

Teori Psikoanalisis DREAM by Sigmund Freud kah ini?

Assalamualaikum :)

Amboi kemain tajuk. Student psikologi katanya. Hewhew Okay sekarang minggu study week tapi aku still lagi busy nak siapkan asgmnt. Dah kenapa lec baru nak bagi akhir akhir sem ni. Duhhh Dah laa aku macam lost je. Imagine baru masuk kuliah 3 bulan dah nak kena hadam all those things and segala term yang aku tak pernah dengar pon. Bahasa asing jangan cakap laa kan. memang blur manjang.


Masa minggu last kuliah, I do not know why sejak aku jumpa sorang lec ni, boleh pulak dia muncul dalam mimpi aku. Aku mimpi buat sesi psikoterapi dengan dia. Banyak kali pulak tu. Aku da submit kot asgmnt dia. Dah kenape. Padahal dulu mase aku nak set appointment dengan dia bukan main susah lagi. Asgmnt dia jugak laa paling mencabar. Tahap aku nak nages kot sebab kena buat benda yang aku tak pernah buat. Asgmnt dia laa buat aku belajar banyak benda sampai aku tak segan segan nak mintak tolong kawan aku. And asgmnt dia aku rasa paling touching pernah aku buat. Kire mencabar jugak la nak siapkan. Nie da siap hantar tapi awat muncul dalam mimpi pulak. Ke semua tu bawah pemikiran tak sedar aku? Hahaha 

Tapi aku suka laa sebab lec ni sempoi habis. Aku rasa nanti masa nak buat tesis aku nak dia jadi supervisor aku. Tapi macam takde kaitan laa pulak dengan bidang aku. Macam macam laa ilmu baru dia share mase meeting haritu. Serious bestttt. Sebab nak attend kelas dia laa aku terpaksa curi curi keluar kuliah wajib fakulti. And aku tak menyesal pun. Haha Dia pon banyak je share story pasal background academic dia. Ke sebab dia kauselor so dia macam pandai attract orang termasuk aku. Dalam masa tiga tahun ni aku bersyukur jugak laa sebab dapat jumpa lec yang bole guide and bagi pandangan tentang academic progress aku. 

And banyak banyak benda dia share, satu je menarik perhatian aku. Bila dia cakap "Eh tak boleh, saya duduk jauh, anak saya macam mana". Serious aku ingatkan dia tak kawin lagi sebab dia nampak muda kot. Gila gila pulak tu. Terus aku rasa makin respect kat dia sebab utamakan family dia especially pasal anak. Ke sebab aku cikgu yang dah lima tahun dalam dunia kanak-kanak so aku cepat sensitif bila dengar benda benda macam ni. Atau aku cepat impress lelaki yang pentingkan keluarga. Amboi. Haha

Seriously aku takut sebenarnya. Boleh ke aku terima bidang yang lain dari aku belajar selama ni. Final just around the corner. Aku nak buat the best. Macam lec aku pesan. Buat apa pun mesti kena ada minat. Ada minat carry on je. Toksah pikir hal lain. 

Belajar psikologi ni satu je, jangan kau yang psiko sudah. 










No comments:

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi