Skip to main content

BERSIH 2.0 vs PILIHAN RAYA UMUM bace sampai habis baru menilai oke dears?

TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Inilah perjuangan Ambiga yang sedang mendapat sokongan daripada orang Islam PAS dan PKR di dalam Negara kita hari ini. Kalau inilah yang kita mahukan,marilah kita menyatakan sokongan tanpa berbelah bagi kepada Ambiga dan IFC.Maruah Melayu Islam di bawah tapak kaki si Hindu Ambiga!

*sumber dari
http://www.facebook.com/photo.phpfbid=239882879355466&set=p.239882879355466&type=1&ref=nf

PANDANGAN AKU :

de 1 n only reason y im not interested (mybe sum ppl to0) in BERSIH is bcoz of AMBIGA (presiden of BERSIH) u noe y? ambiga meminta sesuatu yg tak adil. dia hanya lebihkan org kafir drpd islam.

niat yg sepatutnye elok telah dicemari oleh ORG mcm nie,yg cube amik kesempatan akn pepecahan org melayu/beragama islam,ade agenda tersembunyi,kalo btol la PRU tak telus,parti pembangkang tak akn menang 5 negeri pd PRU lepas & kelantan masih dibwh kerajaan PAS betahun2 lamenye

berbincang bole tp bkn cre demostrasi jalanan utk luahkn perasaan,minta tuntutan atau sumbangkn idea..

kwn aku tanye care terbaik ape kalo bkn care BERSIH?

pada aku wakil rakyat masing2 kn ade,wakil parti pon ade..gune laa kuasa yg ade utk berbincang suarakn pendapat..sbb tu laa wujudnya dewan parlimen,dewan rakyat..aku bkn nk belahkn mne2 pihak...sedey tgok sesame kite pecahbelah..niat perhimpunan yg baik akn dicemari oleh org2 yg xelok mcm ambiga tu,mintak tuntutan yg bkn2..aku risau je de yg amik kesepatan ngn pecah belah sesame kite

Kalo korg amik Pengajian Am,korg mesti tahu prosedur2 PRU
wakil2 kerajaan & pembangkang ade pd setiap mse PRU beroperasi
xckop telus lg ke?

aku xsokong BERSIH mahupun PATRIOT
even aku xbelahkn mane2 pihak
sebagai rakyat MALAYSIA
aku cume nk negara aman
byk keburukan dr kebaikan bile dorg buat BERSIH or PATRIOT

kalo xtelus polis xkan tangkap KHAIRY JAMALUDIN PEMUDA UMNO
mse berhimpun PATRIOT td
tugas polis menjaga keamanan negara

Kerajaan & parti politik 2 mende yg berbeza!
jgn laa sbb korg telalu taksub dgn satu2 parti politik
(xkesah la UMNO/BN/PAS/PAKATAN n so on)
korg nk menyalahkn kerajaan
kerajaan hanya menjaga keamanan negara
hanya disebabkan seorg yg berani melawan kerajan iaitu AMBIGA
maka korg memberikan sokongan kpdnye
dia cume amik kesempatan je

jgn maen kn isu BERSIH ini utk tarik undi
asal nk dekat pilihan raye je ade isu berbangkit

lastly,pada aku 8 tuntutan BERSIH bagos tp ingat ia haruslah
kaedah yang betul betul
bkn demostrasi jalanan,kerajaan bg permit buat kt stadium kan?)
tidak menggugat keamanan negara
elakkan campurtangan pihak ketiga (AMBIGA)
kaji & pantau dana asing tersebut (dlm akaun AMBIGA)
hak perlu diperjuangkan !

lebih baik sesame kite bersatu parti pembangkang & kerajaan
membentuk sebuah negara Malaysia yg maju
yg masih kekalkn sistem beraja & keistimewaan org melayu
dan yg penting AGAMA ISLAM AGAMA RASMI NEGARA

aku harap kerajaan akn bkk mata
denga suara sebilangan rakyat ini n ubah mane2 yg kurang
jgn cpt selesa
perbaiki lg sistem pemerintahan ke arah yg lebih baik

Ibnu Abbas r.a menerangkan, bahawasanya Nabi SAW bersabda:Sesiapa yang tidak menyenangi kepala pemerintahannya hendaklah ia bersabar kerana sesungguhnya orang yang keluar dari mentaati pemerintahan nescaya dia mati sebagaimana mati di masa jahiliyah.

Bukti kan laa pd Pilihan Raya Umum akn dtg, gunekan kuasa undi korg yg berstatus WARGANEGARA MALAYSIA mase PRU akn dtg...
stop make chaos!

*YA ALLAH aku mohon satukan hati kami,pelihara negara kami,jaohkan kami dr perasaan dengki,tingkatkn kesyukuran kami ats setiap pemberian mu...amin ya rabbal alamin

Comments

  1. =='' apa ka benda yg dia mntk tuh.. semua meloyakan tekak >.<

    ReplyDelete
  2. proud to be MALAYSIAn & besyukur dgn ape yg kite da kecapi selame nie & berjnji akn pertahan kn ape yg ade sekarang...sbb blom tentu lg esok kite akn dpt ape yg kite dpt pd hari ni

    (*-*)v

    ReplyDelete
  3. excellent! I think dah sampai masa untuk revolusi politik di malaysia. maksud aku before this libya sume tuh. macam kebetulan kan? dan it means that........okay u got what I mean kan? entah sempat ke tak aku nak pegi umrah dan haji. :(

    ReplyDelete
  4. im just be THANKFUL in wht we achive nowdays..aku menolak ape2 shja mende yg bole menyebabkan kite bertelagah.. n aku xsuke bile ade org lain cube amik kesempatan ats pepecahan kite..thats y aku xsuke BERSIH...aku akui tuntutan tu bagus tok negara but then how about agenda yg mungkin tersembunyi oleh ambiga the president of Bersih?

    drpd parti pembangakang nk bekerjasama dgn org bukan islam,adalah lebih baik parti pembangkang & kerajaan berdamai n pelihara negara kita..

    sori if im to0 emosional..aku syg negare aku T-T
    u noe kan aku bdk sejarah..hehe

    pepaon dis it's never n ever break out frenship eventho' kite punye pandangan yg berbeza

    PEACE :)

    ReplyDelete
  5. aku setuju dengan niat bersih but not ambiga. ambiga bagi aku macam gunting dalam selimut la. as a president she , she eh? hahaha die tak patut berjuang untuk niat tersembunyi die.

    malays hanya akan bersatu under agama. aku penah bace somewhere, die tulis manusia jangan dipisah2 kan under kaum, manusia takkan boleh bersatu under perpisahan perkauman tu, agama je boleh menyatakan manusia.

    okay aku bunyik cam pelik kan. haa laa. aku rase aku dah pelik sangat ni.

    ReplyDelete
  6. oke yg tu aku sokong
    hanye agame saja bole satukn kite sume
    i noe evrything happens must b a reason kan
    ALLAH will guide us
    one of my prayers kat sne nk malaysia selamat dr musibah je..
    amin ~

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…