Skip to main content

sejarah MUNGKIN berulang

aku ingat lg mase tu
aku kat skola agame darjah 6
ustazah xmasok kls lg
aku pok pek ngn bes fren aku
AISYAH
*skang ain xtau aisyah kat mne tp ain tetap anggap aisyah kwn ain :)
aisyah nie mmg pandai laa
kls depan kot

aisyah : ain nt da skola menengah takot laa
ain : bes ape skola menegah,pasnie da xde kls ptg
aisyah : ain suke subjek ape
ain : sejarah !

aku tros ckp aku suke sejarah
padahal mse tu aku pon xtau pe laa subjek sejarah tu
agaknye mmg org sagitarius nie bersifat patriotik kot
DR Fazilah Kamsah laa ckp
bkn aku..hehe

bile aku skola menengah
mmg aku btol2 excited bile kls sejarah
xnantok langsung !
teruja bile bace buku2 sejarah
bile aku start bace buku sejarah
aku rase cm da hanyut kt dunia laen
aku dpt rase cm aku kat zaman tu
sungguh !

atau mungkin jugak
sbb aku selalu berangan
kalo aku bole pegi kt zaman dulu2
mesti aku jd pompuan melayu terakhir..haha !
gile mengarot kan

tp aku pelik tgok kwn2 aku
sume xsuke sejarah
bile time sejarah je mesti tido
mase aku exam SPM aku dok meja depan sekali
blom sampai 10 min
da ade budak kuar dewan sbb xtahan jwb soalan sejarah
bile mase 3 jam tamat exm
aku pusing belakang
aku tekejot gile
tinggal bape ketol je yg masih bertahan

aku bukan nk ckp aku bagos sgt
tp cube korg pikir
kalo bukan kite anak MELAYU nie
yg dok kt negara MALAYSIA
x mahu menghayati sejarah pembinaan negara sendiri
sape lg yg nk jage negara kite? sape lg nk syg negare kite?

xtakot ke negare kite nie bangsa laen akn dtg jajah balik?
xsedih ke tgok org MELAYU sesama kite begadoh & berpecah belah?

kite merdeka baru nak masok ke 54 tahon
tp korg ingt x dulu kite kne jajah beratos2 tahon?
ape yg kite dpt nie patotnye bersyukur laa
ingat laa
SEJARAH MUNGKIN BERULANG

aku bangge bile nyanyi lagu NRGARAKU
aku semangat bile berikrar RUKUN NEGARA
dan aku mmg ckop bengang bile ade org yg kutok negarenye sendiri !

*YA ALLAH peliharalah negaraku MALAYSIA drpd kekecohan & bangse yg berpecah belah...satukan hati kami semua..amin ya rabbal alamin~

Comments

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…