Skip to main content

sejarah MUNGKIN berulang

aku ingat lg mase tu
aku kat skola agame darjah 6
ustazah xmasok kls lg
aku pok pek ngn bes fren aku
AISYAH
*skang ain xtau aisyah kat mne tp ain tetap anggap aisyah kwn ain :)
aisyah nie mmg pandai laa
kls depan kot

aisyah : ain nt da skola menengah takot laa
ain : bes ape skola menegah,pasnie da xde kls ptg
aisyah : ain suke subjek ape
ain : sejarah !

aku tros ckp aku suke sejarah
padahal mse tu aku pon xtau pe laa subjek sejarah tu
agaknye mmg org sagitarius nie bersifat patriotik kot
DR Fazilah Kamsah laa ckp
bkn aku..hehe

bile aku skola menengah
mmg aku btol2 excited bile kls sejarah
xnantok langsung !
teruja bile bace buku2 sejarah
bile aku start bace buku sejarah
aku rase cm da hanyut kt dunia laen
aku dpt rase cm aku kat zaman tu
sungguh !

atau mungkin jugak
sbb aku selalu berangan
kalo aku bole pegi kt zaman dulu2
mesti aku jd pompuan melayu terakhir..haha !
gile mengarot kan

tp aku pelik tgok kwn2 aku
sume xsuke sejarah
bile time sejarah je mesti tido
mase aku exam SPM aku dok meja depan sekali
blom sampai 10 min
da ade budak kuar dewan sbb xtahan jwb soalan sejarah
bile mase 3 jam tamat exm
aku pusing belakang
aku tekejot gile
tinggal bape ketol je yg masih bertahan

aku bukan nk ckp aku bagos sgt
tp cube korg pikir
kalo bukan kite anak MELAYU nie
yg dok kt negara MALAYSIA
x mahu menghayati sejarah pembinaan negara sendiri
sape lg yg nk jage negara kite? sape lg nk syg negare kite?

xtakot ke negare kite nie bangsa laen akn dtg jajah balik?
xsedih ke tgok org MELAYU sesama kite begadoh & berpecah belah?

kite merdeka baru nak masok ke 54 tahon
tp korg ingt x dulu kite kne jajah beratos2 tahon?
ape yg kite dpt nie patotnye bersyukur laa
ingat laa
SEJARAH MUNGKIN BERULANG

aku bangge bile nyanyi lagu NRGARAKU
aku semangat bile berikrar RUKUN NEGARA
dan aku mmg ckop bengang bile ade org yg kutok negarenye sendiri !

*YA ALLAH peliharalah negaraku MALAYSIA drpd kekecohan & bangse yg berpecah belah...satukan hati kami semua..amin ya rabbal alamin~

Comments

Popular posts from this blog

UKM

Assalamualaikum & Good day, 
Kita mulakan dengan Bismillah disudahi dengan Alhamdulillah, begitu lah sehari dalam hidup kita mudah mudahan dirahmati Allah~~~ (by Raihan) Eh

Tiga tahun di UKM. At the very last moment, aku sengih manjang start masuk DECTAR. First time masuk masa ikrar pelajar 2014. Memandangkan aku second intake so tak dapat le attend orientasi. Masa tu janji dengan diri sendiri bertahan untuk tga tahun je lagi. Alhamdulillah, janji ditepati hehehe Rasa bahagia sebab tak sangka dapat peluang merasa masuk dewan konvo dengan Mak Abah once again. Lagi lagi bila rasa give up banyak kali. Rasa puas bila dapat achieve something big. Ye lah benda susah nak dapat so bila dah dapat rasa macam tak percaya. Masa Diploma dulu rasa sebak nak menangis sebab kat UPSI enjoy sangat study. Alhamdulillah. Tah kenapa this time bila naik tangga pentas tetiba jantung degup laju woi. Bila dah bergerak ke check point memasing aku dah ready dalam kepala senyum-tunduk hormat-diri tegak-amik…
Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

POWER ke?

Hi Good day! #nowlistening Power by EXO 😍😍😍😍 (Now I'm officially EXO-L weehoo!)
Bila ingat balik sepanjang tahun 2017 yang berbaki lagi dua bulan lebih ni, macam macam benda yang jadi. Final year hits me very hard! Tak lah frust lagi pun sekarang ni. Dah okay dah pun. nak konvo by next week yahoo! Just nak share there's a few things happen to me before this which I cant believe I'm strong enough untuk hadapi dengan senyuman, semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semuanyaaa kan baik baik sajaa~~~  Kuat jugak seorang Nurain rupenye walaupun takut cicak eh ade kaitan ke eh sukahati aku lah eh eh eh 

1. TESIS
Preparation for tesis start awal jugak dari bulan Ogos, 2016. Bila call/send email/buat surat banyak kali kat beberapa agensi untuk apply tempat for my research tapi tak dapat kerjasama/feedback. Masa aku buat keputusan nak buat research for student/child, aku dah semangat gila and i dont mind to buat-kerja-lebih-sikit isi borang buat surat bagai.…