Skip to main content

lidah saye pendek tapi tak bermakna saya pelat

cak!
tajuk entry itu tipu belake,Lidah aku normal mempunyai kepanjangan yang hampir same dgn korg.Boleh menjelir dan menggulung dengan baik.Ciri2 seorang yang mempunyai gen domain,haha!Asik update segmen blogger jer,kali nie nak berdiskusi sikit,cewah! hehee kali nie aku nak respon entry dr adik AIMAN.Blog dia penuh info dan aku mmg xpenah miss bace setiap entry dia.Bukan cakap kosong.That's why tetibe nak ckp psl LIDAH vs HATI.

Bluueekkk
*sambil jelir2 lidah *


Lidah orang yang berakal terletak pada hatinya. Hati orang yang bodoh terletak pada lidahnya.


Lidah ade byk jenis iaitu lidah bercabang,lidah x bertulang,lidah buaya etc.Sangat tepat menggambarkan diri aku skang nie.Mulut cakap lain walaupon di hati niat lain.Korang sume kategori berakal atau bodoh? sendiri buat penilaian.

Situasi :

 Aku merajok dengan abah sebab abah tukar channel tb,aku nak tgok cite korea abah nak dengar berite.Aku majok dok dlm bilik.Then abah ajak pegi practice drive kete,hati aku nak sgt! bukan sng abah nak teman sbb keje tp sbb bodoh sombong + ego + mogok aku ckp 'no abah,ain TAK NAK' and abah aku bawak mak aku pegi makan roti canai,aku? kelaparan kat uma
 T_T

can you see.SEE.SEE !

Kerana Mulut Badan Binasa

disebabkan EGO tu laa buat aku maen lps ckp jer even dlm hati aku xnak mcm tu.So jangan la nak ikot perasaan sgt,sebelum cakap tu pikir dulu,bukan pikir  2 3 kali tapi pikir sampai duopoloh tigopoloh kali,xde la nyesal kemudian hari lak kan,nasihat aku  kat korg jangan jd org yg mempunyai hati bodoh akibat lidah korg 
*nasihat kat diri sendiri sebenarnye


Frasa ats tu same laa dgn peribahasa -Hujung Lidah Lebih Tajam dari Mata Pedang

*paham x paham x,risau aku kalo korg xpaham,HAHA!

k.bai

p/s : aiman kalo xpaham buat2 paham la jugak ea ea ea (:



Comments

  1. hehe... dah bace dahh... haaa... kan dah rugi tak ikut ayah :D

    faham je..

    thanx yep selalu baca entri aiman, thanx jugak response entri tuh :)

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…