Skip to main content

anak ABAH

surat untuk abah

abah salu cite
mase ain kecik2
ain anak abah yang paling manje
anak abah yang paling abah sayang
anak abah yang paling kuat mkn

pegi mane2 abah bawak ain jalan2
penah wktu mak keje shif malam (mak keje nurse)
abah bawak ain pegi fraser hill
naek moto beso
konvoi ramai2 dgn kawan abah
ain xingat
tp ain tau
sbb ain pnh tgok pic abah dokong ain

mase kecik2 ain suke sgt bile abah amik pic ain
(abah penah jd photografer)
macam2 pose abah soh buat
ain ikot je

bile ain tengok tV sampai tengah malam
ain mls nak masok bilik
ain salu pure2 tido
abah gunekan kudrat abah
dokong ain
naek tangge
masok dlm bilik
ain ingat sume tu
ain xpena lupe !

bile abah dgn mak sibok keje
abah xpenah lupe
belikan ayam goreng
hantar balik uma
bg ain makan

abah penah bg tau ain
abah dgn mak ingatkan da xdpt anak lg lps kak nor lahir
mcm2 tmpt abah pegi berubat nak dpt anak
lepas 10 taon
baru ain lahir..

sbb tu ain jd mcm nie
manje dgn family
xtau masak
xtau nak berdikari
xtau nk drive
sume harap kan mak dgn abah kan?

dr ain masok tadika sampai la masok universiti
ain masih lg harap abah hantar ain
mane2 ain nak pegi abah salu ckp..
'abah bole hantar'

pecaye x?
mase ain form 6
nak daftar sekola baru
ain rase nak menages bile abah nk balik
ain rase mcm bdk drjah 1
kene tinggal kat sekola..

mase ain kene pick pocket
abah yg teman ain
ke hulu ke hilir
setel kan hal bank

ain masih perlukan abah
ain perlukan abah teman ain
ain perlukan abah jd wali ain bile ain nak kawen nanti
ain sayang abah
diam xbeerti ain lupe abah
semoga ALLAH swt memberkati hidop abah

selamat hari ABAH sedunia ! :)

Comments

  1. pergh....menitis air mate bc post ni..teringat kat abah kat umh...smoga Allah merahmati smua ayah2 di dunia..:)

    ReplyDelete
  2. aik nurul lak yg sedey ye...hehe erm... ain rindu abah jew...patotnye ain balik kL sambot fathers day kan.. ;(

    ReplyDelete
  3. 2 la...tp kerja yg menimbun membantutkn niat nk balik kn??kitorg mgu dpn x leh balik ad prog kolej..huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…