Skip to main content

just wanna sharing with U my dears :)

haiii buddies!!
eh cop
it suppose to be like dis
ASSALAMUALAIKUM blogger2.. :))
xjawab dose kalo jawab sygg
ecece mcm MARIA ELENA laa

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah
15 MEI sampai 29 MEi yg lps
ain & keluarga tercinte dimurahkan rezeki menunaikan ibadah umrah di tanah suci...
sukarnye nk gambarkan perasaan mcm tu
so excited feel bless n also terharu sgt
dalam berjuta-juta hambaNYA
kami diundang menjadi tetamuNYA..
syukur

dlm mase 2 minggu tu
rase mcm cpt sgt..
btol la ckp org
bile kite da sampai sane
kite xkan pk psl mende lain..
yg kite pk nk beribadat
ain bole ketepikan on9 fb email blog tgok tb bace paper sume tu
cume pk bile da azan
cepat2 bersiap nk solat jemaah kat masjidil haram
mak dengan abah paling teruja sgt
bayangkan je la pukul 2 pg da siap2 nak solat subuh..
hehee

first day betolak dr KL ke KLIA
lame kot tngu 3 jam sblom flight belepas
flight pukul 3pm teros ke JEDDAH to perform our 1st Umrah
so abah ngn amai da siap2 pakai ihram dr uma
haahaa part nie mmg lawak la
abah aku cm susa je maintain kain ihram tu dr jato
mak aku pon risau
ne la tau kalo terlucut ke
mati laaa

(kain ihram dipakai oleh lelaki yg ingin mengerjakan umrah without pakai berjahit didalamnya termasuklah baju or seluar kecik atau beso)


cumil x

excited gile ar kan nk naek aeroplane..hehe
last naek mse g KUCHING tu pon umo 7 taon
im so lucky laa xmuntah or penin2 ats kapal tebang
8 jam kot!
ape laa sgt kan
mcm org ulang alik dr ganu ke kL..kan baein kan? hehehe


lo0k delicious?

and cite2 aku tecapai nk tgok pemandangan kat luor ats kapal tebang! hehe


sampai je kat kota JEDDAH pkul 8 pm
waktu MALAYSIA pkul 11 mlm
(terharu lol bace blog cik min 11pm cintaku di JEDDAH..hehe)
jejak je kaki kt tanah arab
baru la aku terase loya2
pastu pe lg
muntah ar..adeh!
xpk malu da mse tu
jemaah laen tgok je..huuu

kami dijempot la mutawif USTAZ SAUKANI naek bus pegi kota makkah
dlm stu jam sempat gak aku tido
tgok bandar makkah waktu malam
cantik..sejuk..berangin..
teros amik kunci bilik letak barang then berkumpol kat lobby hotel
to perfom our 1st umrah!
da puas rehat2 td
kami pon jalan kaki g masjidil haram dlm 10 min
berdebar2 hati aku
nak tgok kaabah
sampai je kat pintu depan
i saw it
ALLAHUAKHBAR! ALLAHUAKHBAR! ALLAHUAKHBAR!
(kena ucap 3 kali sambil angkat tgn)



:: berSAMbung ::

Comments

  1. ain.... jelesnya.. nk pegi jugak..
    t law ade jodoh n rezeki kite pegi same2 ye...
    n rase terharu ade name i... hihihi :)

    ReplyDelete
  2. sye nk pg juge...kte kmpul duit ae...

    ReplyDelete
  3. :)...ALLAHUAKHBAR! ALLAHUAKHBAR! ALLAHUAKHBAR!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

kaNak-kanAk riBena wAt bising dLm keLas,cepaT koMen kALo x kEne BabaB,hihi

Popular posts from this blog

Hai I'm back
Lama tak login blog sendiri. Hilang dah minat menulis. Lebih selesa alami, hadam, rasa apa yang berlaku sendiri sendiri. Sesuai la dengan faktor umur kan. I'm 27 years old dah? OMG tua bangka dah oi. Kecik kecik dulu selalu fikir kalau aku dah umur gini buat apa. But now in reality aku masih struggle dengan study. Hahaha and its really never ending process. Currently busy dengan final exam. it's just around the corner. Busy dengan research, busy  dengan apply tempat collection data etc. Dah final year dah pun, tinggal lagi satu semester and LI. Lepas tu grad. In Sha Allah. Sepanjang dua tahun lebih study kat UKM memang banyak sangat ups and downs but mostly lebih pada conflict diri sendiri. Jadi student psychology pun belum tentu dapat manage emotion sendiri tauuu. Susah! Haha Kadang kadang macam tak tau diri sendiri ni nak apa. Mujur ada Usrah Hajar that always keep me close to Him. Kalau takda pegangan agama memang boleh mental layan dengan masalah, urusa…

#Hadith

JALAN KE SYURGA, MUDAH KE SUSAH?
Nabi muhammad sallallahu alaihi wa sallam bersabda: “Barangsiapa yang membebaskan seorang mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari kiamat. Barangsiapa yang memberi kemudahan kepada seseorang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup aib seorang Muslim, maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya, selama hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yang meniti jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di rumah Allah (masjid), membaca Kitab Allah dan mempelajarinya, niscaya turun kepada mereka ketenteraman, rahmat meliputi mereka, para Malaikat berkerumun disekelilingnya dan Allah menyebut-nyebut mereka di hadapan makhluk yang berada di sisi-Nya. Barangsiapa amalnya selalu terlambat (kurang), maka nasab-nya tida…
Hi dearself! 
Sedar tak Allah sayangggggg kau sangat. Sayang sampai kau dapat rasakan ke tulang tengkuk. Sayang sampai kau dapat rasa setiap darah yang mengalir dalam badan sekarang ni ada rahmat kasih sayang Allah tu. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. Kau Maha Baik. Kau mudahkan setiap urusan aku. Kau buka pintu pintu jalan untuk setiap kesulitan aku. Kau hadirkan aku orang-orang menyenangkan disekeliling aku. Semoga aku mendapat ilmu yang bermanfaat.
Terima kasih Allah.

By next week aku akan start data collection for my thesis. Sejak balik umrah ada je perkara yang kena settle kan asap. Start kuliah semester baru, urusan surat menyurat, proposal ke Kementerian, Jabatan Pendidikan, sekolah, JKM, asrama anak yatim etc. Cantik sangat Allah atur urusan aku. Im enjoyed myself. Proses ni semua memang memenatkan sebab ambil banyak masa, tenaga dan tiada jaminan. But now, everything dah lulus. Tinggal nak proceed je. For those yang sedang alami beban belajar ke kerja ke just ingat satu je…